– Skuffende om tvang
– Det er ikke foreslått noen grunnleggende endringer som vil hindre overgrep, mener støtteforening om forslag til ny tvangslovgivning.
Landsforeningen We shall overcome skriver i et høringssvar til Helse- og omsorgsdepartementet at de mener psykisk helsevernloven bygger på en diskriminerende modell:
«Lovforslaget gir fortsatt stor og eneveldig makt til fagfolk, og gjør oss fortsatt avhengig av «gode intensjoner» og klinisk skjønn. Erfaringsmessig, gjennom 160 år, er det pasienten som lider under denne formen for lovgivning,» skriver foreningen.
Tvangslovgivningen innen psykisk helsevern gjennomgås i disse dager. I 2010 ble 5700 personer tvangsinnlagt til sammen 8300 ganger. Det har ikke vært noen nedgang i tvangsbruken de siste årene, viser tall fra Helsedirektoratet. Det er store forskjeller mellom helseforetakene.
Vente seks dager
Et lovutvalg ledet av advokat Kari Paulsrud leverte i juni i fjor en offentlig utredning om temaet. Den har nå vært ute på høring, og svarene gjennomgås før det blir en eventuell endring i psykisk helsevernloven. Utvalget mener det er behov for å snevre inn muligheten til å bruke tvang. Blant annet vil de at pasienten skal være undersøkt i seks dager før man kan tvangsmedisinere. Det skal ikke brukes tvang overfor pasienter som er i stand til å ta avgjørelser om behandling selv.
Utvalget ønsker også å endre begrepet «samtykkekompetanse» til «beslutningskompetanse», og foreslår å bytte ut dagens kontrollkommisjon med et klageorgan som ligger hos fylkesnemndene for barnevern og sosiale saker.
Tvang ved selvmordsfare
Tvang bør fortsatt kunne brukes overfor pasienter som fungerer dårlig og ikke er i stand til å ta kvalifiserte valg om helsehjelp, mener lovutvalget. Ved fare for selvmord og andres liv, bør det være mulig å bruke tvang, selv om pasienten ikke har en alvorlig psykisk lidelse.
Tvangsforsk, et nettverk for forskning og kunnskapsutvikling om bruk av tvang i det psykiske helsevernet, går mot forslaget om tvangsinngrep ved suicidalitet. De påpeker at det ikke stilles noe konkret krav til hva slags psykisk lidelse personen måtte ha, og at personen heller ikke trenger å mangle samtykkekompetanse.
Les hele høringssvaret og 85 andre på Helse- og omsorgsdepartementets hjemmesider.
0 Kommentarer