fbpx Varsler rettssak mot staten Hopp til hovedinnhold

Varsler rettssak mot staten

Tilspisset strid om hpv-tester kan havne i retten.

Norske kvinner tilbys undersøkelser mot livmorhalskreft. Fordi kreften skyldes et virus, brukes blant annet virustester for å plukke ut kvinner med risiko. Men det er stor uenighet om hvilke virustester, såkalte hpvtester, som er best. Før jul slo Kreftregisteret fast at en av testene ikke holder mål. Denne testen er derfor ekskludert fra bruk.

Nå varsler produsenten at det kan bli rettssak.

 

Kritikk

I et brev fra advokatfirmaet Hjort varsles Helse- og omsorgsdepartementet om rettslige skritt. Advokatfirmaet representerer Norchip, som står bak den omstridte testen. I brevet kritiseres særlig Kreftregisterets evaluering av hpv-testene som har vært brukt i Norge. Evalueringen, der Norchip test kom dårlig ut, betegnes som skjev og lite balansert.

Brevet viser også til Danmark, der bruken av hpv-tester nylig er revidert, og Norchips test fremdeles kan brukes.

Kreftregisteret har tidligere tilbakevist Norchips anklager.

 

Avviser

I brevet bes det om at vedtaket om å ekskludere Norchip sin test kjennes ugyldig og at Norchip får erstatning for tapt fortjeneste.

Helse- og omsorgsdepartementet skriver i sitt svar til advokatfirmaet Hjort at det ikke er grunnlag for å imøtekomme disse kravene. Departementet har ingen kommentar til saken utover dette.

Fra departementet får Sykepleien opplyst at det er regjeringsadvokaten som eventuelt vil håndtere en rettssak.   

 

Hpv-tester

Livmorhalskreft skyldes infeksjon med humant papillomavirus (hpv). Viruset gir celleforandringer, som kan oppdages av celleprøver. Alle norske kvinner mellom 25 og 69 år anbefales celleprøver hvert tredje år. Noen celleprøver er vanskelige å tolke, og disse følges opp med hpv-test.

I Norge er det delte meninger om hvilke krav som skal stilles til hpv-testene. Kravene ble skjerpet fra nyttår, til sterk kritikk fra deler av fagmiljøet.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse