Motiverer på folkemøter
Diabetessykepleier Siv Nordholm anbefaler stavgangskurs og fraråder sukkerbomber.
Siv Nordholm har informert på atskillige folkemøter om fysisk aktivitet og kosthold. Målet er å forebygge type 2-diabetes og er en del av et forskningsprosjekt knyttet til HUNT 3. Nordholm veileder de samme menneskene som Oddrun Håpnes har sukkerbelastet.
Personlig invitert
Fra 4 til 60 personer deltar på hvert folkemøte. Alle med risiko for diabetes har fått personlig invitasjon. Nordholm tipper at de som møter opp er i alderen 50 til 75 år. Hun har hatt minst to møter i de fleste kommunene i Nord-Trøndelag.
Nordholm har holdt på siden 2007 og har ett møte igjen, i mars i Verran kommune.
Komme i gang
På møtene gir hun tips om hvordan man kan komme i gang med fysisk aktivitet. For eksempel kan hun foreslå stavgangskurs.
– Jeg vil vise at det kan være morsomt. Det handler mye om motivasjon og mestring. Skal man få til endring, må man jo holde ut. Mange har stor glede av å skrive dagbok. Da kan de se hva de har klart.
Et viktig tips er å begynne med det letteste først.
– Begynn i det små og øk heller på etter hvert, pleier jeg å si. Til daglig arbeider hun på Levanger sykehus og har polikliniske konsultasjoner med diabetespasienter. Hun er også leder på tobakksavvenningsklinikken.
Like søtt som cola
På folkemøtene viser Nordholm gjerne til gladhistorier om pasienter som har klart å endre livsstil.
– Hva sier du om kosthold?
– Jeg snakker om sukkerbomber. For eksempel juice. Mange er ikke klar over at det er like søtt som coca-cola.
Lærer om tall på emballasjen
Hun setter deltakerne til å studere varedeklarasjoner på tomemballasje. De må finne ut hvor mange karbohydrater de drikker, og hva tallene på brusflaskene betyr. De ser også på fett- og fiberinnhold i mat.
– Mange vet ikke at karbohydrater er det samme som sukker. Poenget er å bevisstgjøre dem på hva de putter i munnen.
– Tror du det du gjør har effekt på folkehelsen?
– Det gir nok effekt for noen. Jeg tror på de små endringene over tid, sier Nordholm.
Test for diabetes
På www.diabetesrisiko.no kan alle sjekke risikoen for å utvikle type 2-diabetes. Her spørres det blant annet om vekt, høyde, livvidde og om det er diabetes i familien.
Åtte spørsmål som sammen kartlegger statistisk risiko for å utvikle sykdommen de neste ti årene.
Det er Helsedirektoratet og Norges Diabetesforbund som står bak. Nettstedet er ledd i en kampanje som har til hensikt til å forebygge og avdekke sykdom.
Helseundersøkelsen i Nord- Trøndelag (HUNT) har blant annet brukt denne testen.
0 Kommentarer