fbpx Helse Førde med høy munnkurvføring Hopp til hovedinnhold

Helse Førde med høy munnkurvføring

– Svært uheldig!
– Dårlig personalpolitikk!
– Det skal ikke være slik!
NSF reagerer på at Helse Førde truer lege Henrik Berg ved Nordfjord sjukehus med sparken fordi han har uttalt seg kritisk i media.

NRK Sogn og Fjordane meldte i dag at overlege Henrik Berg ved Nordfjord sjukehus mottok et brev før jul der Helse Førde truet ham med oppsigelse hvis han gjentar kritikken han tidligere har gått ut med i media.

 

Ifølge Fjordabladet har Berg tidligere hevdet at å legge ned både fødeavdelingen, framskynde nedleggingen av ortopedien, ta bort overvåkingsavdelingen og redusere sengetallet på medisinsk avdeling i realiteten er en nedlegging av hele sykehuset. Han har fryktet at det kan gå ut over pasientenes liv.

 

I høst demonstrerte flere sykepleiere og andre ansatte ved Nordfjord sjukehus til støtte for Henrik Berg, som da var blitt innkalt på teppet hos ledelsen i Helse Førde. Til Fjordabladet uttalte to sykepleiere i september at "Nå har ansatte fått nok. Vi blir ikke hørt. Sier vi noe, blir vi ledd av. Vi blir ikke tatt på alvor. Vi blir ikke informert på en god måte".

 

Sykepleien har spurt hva NSF-folk mener om at Helse Førde nå kommer med trusler om oppsigelse mot en kritisk fagrøst:

 

– Fryktkultur

– Det er svært uheldig. I alle endringsprosesser skal en ha mulighet til å uttale seg. Det er helt legitimt når det skjer på et faglig grunnlag og pasientens beste står i fokus, sier NSFs fylkesleder i Sogn og Fjordane, Oddgeir Lunde.

 

– Det er ikke god personalpolitikk, sier NSFs foretakstillitsvalgt i Helse Førde, Wenche Kristin Røkenes.

 

– Det er veldig uheldig og det skal ikke være sånn, sier NSF-leder Eli Gunhild By og utdyper:

– Vi fagpersoner har helt klare etiske retningslinjer på lojalitet for pasienten som igjen gir seg utslag i faglige krav til tjenesten.

 

Oddgeir Lunde sier at temaet munnkurv ikke er noe nytt i Helse Førde.

– De første sakene der tillitsvalgte varslet og ble møtt for strengt, har vi fra høsten 2004. Den gangen handlet det om at de ansatte mente man måtte ha fastvakter slik at ikke pasientene måtte dø alene, sier han.

 

Nestleder i Helse- og omsorgskomiteen, Kjersti Toppe (Sp), sier til NRK at trusselen mot Berg er et eksempel på at fryktkulturen råder.

 

– Jeg vil heller kalle det en lojalitetskultur mot ledelsen, sier Lunde.

 

Savner NSFs engasjement

Hvor går grensen mellom lojalitet til arbeidsgiver, lojalitet til pasienten og ytringsfrihet? Det er et spørsmål intensivsykepleier Synnøve Åsebø ved Nordfjord sjukehus i Helse Førde gjerne skulle sett at Norsk Sykepleierforbund (NSF) engasjerte seg sterkere i, og at det ble løftet opp på et nasjonalt og sentralt nivå i hele det norske arbeidslivet.

 

– NSF jobber med slike spørsmål hele tida. Ansatte skal ikke ha munnkurv, men mulighet til å uttale seg. Det handler mye om etikk. Det blir en etisk debatt hvor grensene må være forankret lokalt på den enkelte arbeidsplass. Rådet for sykepleieetikk kan også ha en rolle å spille her, sier Eli Gunhild Bø.

 

Også foretakstillitsvalgt Røkenes viser til NSFs etiske retningslinjer når hun blir spurt om hvordan NSF kan hjelpe sykepleiere til å finne grensen mellom lojaliteten til arbeidsgiver og pasienten.

 

– Våre etiske retningslinjer handler om å være lojal til pasienten, der står det ikke noe om å være lojal til arbeidsgiver. Det er også et individuelt spørsmål, sier hun.

 

Synnøve Åsebø ønsker ikke å uttale seg i forhold til saken rundt Henrik Berg, men sier at dette temaet er høyst aktuelt også ved andre helseforetak og i andre bransjer.

 

– Man er ikke oppviglersk bare for å være oppviglersk. Vi er voksne og ansvarlige arbeidstakere som selvfølgelig er lojale mot arbeidsgiver, men vi skal også være lojale mot pasienten, sier hun.

Det er veldig uheldig og det skal ikke være sånn.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse