fbpx Omstridt hpv-test mister refusjon Hopp til hovedinnhold

Omstridt hpv-test mister refusjon

Den norske mRNA-testen vil ikke lenger kunne brukes i organisert screening mot livmorhalskreft.

Ifølge Dagens Medisin fjerner Helse- og omsorgsdepartementet refusjonstaksten for den norske mRNA-testen fra 1. januar. Hvis de fem sykehusene som i dag bruker testen vil fortsette med den, må de dekke utgiftene selv.

 

Brudulje

Hpv-tester brukes for å plukke ut kvinner som har økt risiko for livmorhalskreft. Testene har vært brukt systematisk siden 2005, og det har vært opp til sykehusene selv å velge test. Testene måtte tilfredssille flere krav. Så sent som i 2009 skrev Helsedirektoratet at mRNA-testen kunne velges på lik linje med andre tester. Men i 2010 har direktoratet flere ganger foreslått nye faglige retningslinjer som i praksis vil utelukke den norske testen. Dette har skapt sterke reaksjoner i fagmiljøene.

 

Evaluering

I forrige uke offentliggjorde Kreftregisteret en evaluering av den norske hpv-testingen, der mRNA-testen kom dårlig ut. Kreftregistrets konklusjon er at den ikke er egnet i screeningprogrammet.

Men evalueringen har møtt kritikk.

Patolog og avdelingsoverlege Bjørn Westre ved Ålesund sjukehus sa til Sykepleien at testene ikke var evaluert slik de brukes i praksis. Hans syn deles av flere avdelingsledere i patologi som bruker mRNA-testen.

 

Uavhengig

Tidligere direktør i Kreftregisteret, Frøydis Langmark, har tatt til orde for en uavhengig evaluering. Hun sa til Sykepleien tirsdag at det på grunn av den låste situasjonen i fagmiljøene også bør gjøres en uavhengig evaluering utenfor Norge og Norden.

Sykepleien har i flere dager forsøkt å få en kommentar til dette fra politisk ledelse i Helse- og omsorgsdepartementet, men har ikke fått svar.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse