fbpx – Jeg fikk for stort ansvar Hopp til hovedinnhold

– Jeg fikk for stort ansvar

Sommervikar Camilla Andersen (21) fikk utdelt en kopp med medisiner og beskjed om hvilke pasienter som skulle ha.

Sommeren 2010 hadde Camilla Andersen (21) jobb som vikar på et sykehjem i Fredrikstad. Hun var ufaglært og uten noen form for medisinkurs da hun begynte. Et tre dager langt kurs med forberedelser var alt hun hadde fått.

– Alt jeg fikk var et kurs noen dager i forveien, som omhandlet løfteteknikk og informasjon om sensitive opplysninger, blant annet. På kurset fikk vi beskjed om at det kun var sykepleierne og hjelpepleiere med medisinkurs som skulle ta seg av medikamentene, sier hun.

Les også: - I ytterste konsekvens kan det ende med dødsfall

 

Piller i kopper

I «Forskrift for legemiddelhåndtering i virksomheter som yter helsehjelp» står det at de som arbeider på sykehjem og får håndtere medikamenter, er sykepleiere, vernepleiere, hjelpepleiere med medisinkurs, og ufaglærte med spesielt dirigert ansvar fra virksomhetsleder.

– Det hendte flere ganger at jeg fikk medisinene i en kopp og måtte gi det til pasienter, selv om jeg ikke hadde jobbet der lenge. Det var ekkelt, sier Camilla Andersen.

Hun tenker seg litt om, før hun fortsetter:

 – I ettertid har jeg fått vite at det kan være veldig farlig. Hvis en pasient ikke klarer å svelge tablettene kan de bli sittende fast i halsen og etse og lage sår. I verste fall kan tabletten havne i luftrøret og pasienten ikke få puste. Dette kan ikke vikarer uten medisinkurs se, så nå er det litt vemmelig å tenke på hva som kunne skjedd.

Sykehjemmet i Fredrikstad er ikke det eneste stedet dette foregår. Sykepleien vet om flere tilfeller, men hvor personene ønsker å være anonyme.

En undersøkelse offentliggjort i sommer, bekrefter at sykehjem har færre sykepleiere på jobb enn planlagt. I Analysesenterets undersøkelse «Bemanning i kommunal helse- og omsorgstjeneste», er det benyttet data fra 18 sykehjem, 25 soner i hjemmesykepleien og to omsorgsboliger i 14 mindre kommuner i 2010.

Det viser seg at på sykehjem i sommerferien mangler 38 prosent av sykepleierne og 34 prosent av helsefagarbeiderne i forhold til hvor mange som etter planen skulle vært på jobb..

 

Fikk slengt kommentarer etter seg

Ifølge Andersen var det ikke alltid like enkelt å snakke med og spørre sykepleierne om hjelp. Hun forteller om stort press og vanskeligheter med å si nei.

– Når sykepleierne ba meg om å dele ut medisinene var det ikke lett å si nei. Man vil jo gjerne gjøre en god jobb, og da gjør man det man får beskjed om. I tillegg var noen av sykepleierne litt overlegne og slengte kommentarer om at vi som var sommervikarer ikke gjorde en god og rask nok jobb. Men mange var koselige og imøtekommende også, forklarer hun.

Hun følte også at ansvaret ble for stort til tider, og hadde vanskeligheter med å tilpasse seg sommerjobben i begynnelsen.

– Når jeg kun hadde det kurset å støtte meg på da jeg begynte, følte jeg at presset ble stort og jeg fikk ansvar for flere pasienter enn jeg klarte. Jeg var mye alene.

Andersen tror tilstrekkelig oppfølging kan være løsningen på problemet.

– De må kanskje gi sommervikarer bedre oppfølging og hjelpe dem til å føle seg trygge. Men jeg skal ikke jobbe der igjen, avslutter hun.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse