fbpx AP-ja til vikarbyrådirektivet Hopp til hovedinnhold

AP-ja til vikarbyrådirektivet

Arbeiderpartiets stortingsgruppe vedtok onsdag å gå inn for å innlemme EUs vikarbyrådirektiv i norsk rett. Mandag 5. desember blir det stor markering mot det omstridte direktivet.

- Arbeiderpartiet har sagt at de vil prioritere kampen mot sosial dumping høyt. Å implementere vikarbyrådirektivet i norsk lov er å gå den motsatte veien, sier forbundsstyremedlem i Fellesforbundet Eldar Myhre til Klassekampen. Fellesforbundet er et av mange forbund som krever norsk reservasjon mot EUs vikarbyrådirektiv.

Direktivet har som formål å skaffe aksept for vikarbyrå som arbeidsgivere, og å sikre likebehandling av ansatte i vikarbyråer, med andre arbeidere.

I fagbevegelsen frykter mange at direktivet vil svekke de norske begrensningene på bruk av bemanningsselskaper og innleie av arbeidskraft.

Høringsrunden om EUs vikarbyrådirektiv ble avsluttet rett før jul 2010. Siden den gang har mye skjedd. Adecco-skandalen har vært en stor og viktig sak der medlemmer i Norsk Sykepleierforbund og Fagforbundet har fått erstatning.

 

Frykter for fast ansettelse

- Dette dreier seg om en hovedstolpe for fagbevegelsen, nemlig faste ansettelser, sier Unio-leder Anders Folkestad.

Unio mener at det norske arbeidslivet skal bygges med mest mulig faste og hele stillinger. Utviklinga mot stadig mer bruk av innleide bygger ikke opp under dette.

- Tvert om vil ytterligere vekst i innleiemarkedet medføre at færre blir tilsett hos primærarbeidsgiveren, det vil si der arbeidsoppgavene faktisk er. Dette fører igjen til at flere får en løsere tilknyting til arbeidslivet og vil trolig generere både mer midlertidige ansettelser, deltid og en viss grad av pulverisering av arbeidsgiveransvaret for den utleide som må holde seg til både innleie- og utleiebedriften. Utviklinga vi har sett i bemanningsbransjen støtter opp under dette synet, mener Unio.

Etter direktivet artikkel 4 skal det ikke være forbud mot eller restriksjoner på vikararbeid i EU/EØS, uten etter visse vilkår. Unio frykter at direktivet vil føre til liberalisering av lovverket som i dag regulerer innleie av arbeidskraft, og at arbeidsavtaler som legger begrensninger på vikarbruk kommer under ild.

 

- Gir bedre regler

- Direktivet gir anledning til å iverksette en rekke tiltak for å bedre situasjonen for de ansatte i vikarbransjen og sikre en mer seriøs vikarbransje, sier APs arbeidspolitiske talskvinne Anette Trettebergstuen.

Stortingsgruppa peker på at det sentrale i direktivet er et krav om at innleide fra vikarbyråer minst skal ha de lønns- og arbeidsvilkårene som vedkommende ville ha fått dersom han eller hun var ansatt i bedriften.

- Et krav til likebehandling er både til fordel for dem som arbeider for vikarbyrået, og til fordel for dem som arbeider i bedriften som leier inn. Når virksomheter ikke lenger kan betale lavere lønn til dem som kommer fra vikarbyråer, faller denne konkurransefordelen for dagens vikarbyråer bort. Slik vil likebehandlingen forhåpentligvis kunne bidra til flere faste ansettelser, sier Trettebergstuen.

Hun kan imidlertid ikke gi noen garanti for at arbeidsmiljøloven ikke kan bli endret.

- Det er det bare EFTAs overvåkningsorgan ESA som kan gjøre, sier hun til Klassekampen, og innrømmer at likebehandling kan innføres uavhengig av direktivet.

Mandag 5. desember blir det stor markering mot det omstridte direktivet foran Stortinget.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse