fbpx – NSF har flere stemmer Hopp til hovedinnhold

– NSF har flere stemmer

– Kravet om å jobbe maks tredjehver helg er et dilemma for oss, sier leder for sykepleieledergruppen i NSF. Hun skulle ønske at NSF også kunne se saken fra deres side.

– Det høres ut som det er et enstemmig NSF som mener at sykepleiere ikke skal jobbe oftere enn hver tredje helg, sier Anne Moi Bø, leder for sykepleieledergruppen i Norsk Sykepleierforbund (NSF).

Hun viser til at NSF har medlemmer som både er arbeidsgivere og arbeidstakere, og at dette av og til gir seg utslag i ulike meninger om et tema.

- Vi sykepleieledere er helt enige i at det beste for den enkelte sykepleier er å jobbe hver tredje helg. Men samtidig er sykepleieledere ansvarlig for å planlegge en bemanning som gir faglig forsvarlige tjenester til pasientene. Slik det er i dag, ser vi ikke at det er praktisk mulig å få til faglig forsvarlig drift i helgene. Vi er bekymret for pasientsikkerheten.

 

Dobbelt så dyrt
Hun viser til at når sykepleierne jobber i store stillingsbrøker, dekkes bare én av tre helger i turnus.

– Da må det leies inn ekstra i små stillingsbrøker. Vi får verken sykepleiere eller hjelpepleiere til å si ja til det. Det er bare ufaglærte som vil ha slike stillinger. Det er et dilemma, for fagligheten i helgen blir for tynn.

 

Går ikke i hop
– Det er et stort problem for sykepleieledere at vi på den ene siden er enige med NSF i at sykepleierne ikke bør jobbe oftere enn tredjehver helg, mens vi på den andre siden ikke kan se hvordan pasientsikkerheten kan ivaretas uten at sykepleierne jobber oftere i helgene.

Bø jobber selv som virksomhetsleder på Mosheim sykehjem i Stavanger i full jobb. Vervet som faggruppeleder har hun ved siden av.

Hvordan løser du helgeproblemene på sykehjemmet ditt?

– Vi prøver å ha faglærte i 50 prosent stilling i helgene.

–  Men klarer det ikke alltid?

– Nei, du vet hvordan det er. Folk er syke og da står det ikke alltid klar en sykepleier til å overta.

Hun viser til at problemet med helgejobbing er økonomisk.

- Det ville være en drømmesituasjon for enhver sykepleieleder å få tildelt lønnsmidler slik at alle ansatte på en avdeling eller en institusjon kunne få 100 prosentstilling. Antall fulle stillinger som måtte til for å få dekning nok med jobbing bare hver tredje helg, ville gi lønnsutgifter på nesten dobbelt av det vi har i dag. Dette er en prioritering som politikerne må ta, mener Bø.

 

Vi må tenke på alle ansatte
–  Betyr det at det også er vanskelig for sykepleielederne å støtte NSFs krav om rett til hele stillinger?

– Ja, for som leder er man ikke leder bare for sykepleiere. Det er et dilemma at NSF krever at alle sykepleiere skal ha hel stilling, mens vi som sykepleieledere må tenke på alle ansatte. Sykepleielederne har fellesskapets beste som mål for sitt arbeid, og må derfor prioritere at alle ansatte på avdelingen eller institusjonen - inkludert hjelpepleiere, kjøkkenpersonal, renholdspersonal - skal ha fulle stillinger. Det er ikke noe problem å fylle hele sykepleierstillinger.

Utfordringene kommer når man må planlegge en drift som gir fulle stillinger til alle, mener hun.

– Sykepleielederne mener det må være en rettighet for alle ansatte i helsevesenet å få full stilling. Men realiteten er at det ikke er økonomiske midler til å gjennomføre dette.

 

–  Vi blir skyteskive
Bø understreker at sykepleielederne vil være medlemmer i NSF.

- Men det er et dilemma når NSF går så sterkt ut på arbeidstakersiden i saken om helgejobbing. Sykepleielederne er arbeidsgivere, og blir nesten en slags skyteskive i alle uttalelsene og leserinnleggene om helgejobbing. Jeg tror NSF vil styrke sin posisjon dersom de makter å se sakene om helgejobbing og fulle stillinger fra både arbeidsgiver- og arbeidstakersiden.

- Hv a skal til for å få flere sykepleiere til å jobbe helg?

- Mer lønn, sier Bø.

 

–  Må være frivillig
– Det er veldig lett å svare på dette, sier NSF-leder Lisbeth Normann om Anne Moi Bøs innspill,

– Vi har prøvd å selge inn til arbeidsgiverne via Spekter at vi kan åpne for frivillig helgejobbing mot høyere lønn. Men arbeidsgivere sier nei.

 

Normann forteller at hun har fått 1 100 e-poster fra medlemmer som sier at arbeidspresset er så stort at det ikke er aktuelt å jobbe mer.

– Mer jobbing må være basert på frivillighet. Turnusene må ikke bli mer belastende enn nå.

Hun viser videre til at det er dokumentert at grunnbemanningen er for lav.

– Det må lederne ta på alvor og sikre nok grunnbemanning. Det er en myte at hvis man har en bemanning som sikrer helgene, vil man få en opphopning på dagtid. Da vi flere få tid til faglig oppdatering.

 

–  NSF har gjort mye
–  Men forstår du ledernes dilemma?

– Nei, egentlig ikke. De må sette seg inn i det NSF har gjort. Det forventer jeg. NSF har gjort mye, blant annet arrangert tre dialogmøter.

–  Men du ønsker dem som medlemmer?

– Ja, de spiller en viktig rolle.

Normann påpeker at faggruppen for ledere bare har 600 medlemmer, mens 5 500 av NSFs medlemmer er ledere.

– Gruppen kan tenke hvordan de skal rekruttere flere medlemmer og hvordan de skal organisere seg, sier Normann.

Sykepleielederne blir nesten en slags skyteskive.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse