fbpx Ikke uforsvarlig...ennå Hopp til hovedinnhold

Ikke uforsvarlig...ennå

Helseministeren åpner for justeringer i omstillingsprosessen ved OUS. Det sa leder av Helse- og sosialkomiteen under tirsdagens høring.

Høringen rundt omstillingsprosessen ved OUS (Oslo Universitetssykehus)  i Stortingets helse- og sosialkomité er over. Komiteen hadde invitert representanter fra Den norske jordmorforening (DNJ) og Den norske legeforeningen (DNL).

Ingen av representantene ønsket å betegne dagens situasjon som uforsvarlig. Men Legeforeningens foretakstillitsvalgte, Aasmund Bredeli sa at man fort kan komme dit dersom neste års budsjettforslag gjennomføres.

Styret i OUS skal vedta det endelige budsjettet for 2012 i møte 15. desember.

Les også:OUS-høring i Stortinget


Opposisjonens forslag

Bent Høie (H), Laila Dåvøy KrF), Per Arne Olsen (FrP), Trine Skei Grande (V) har fremmet følgende forslag til Stortinget:

1. Sørge for at det gjøres en ny om helhetlig risikoanalyse av omstillingsprosessen ved OUS, som skal lede til en fornyet gjennomføringsplan som er tilpasset å unngå at prosessen går utover kvalitet og pasientsikkerhet.

2. Pålegge Helse Sør-Øst å styrke den stedlige ledelse ved de ulike avdelingene i deres underliggende helseforetak.

3.  Etablere en statlig finansieringsordning for IKT-satsning i helsetjenesten, der 10 mrd. kroner stilles til rådighet for alle regionale helseforetak, i løpet av en periode på fem år. Beløpet skal gis som et rentefritt lån, som er avdragsfritt de første fem årene. Valg av IKT-løsninger skal styres nasjonalt, og det må sikres at systemene fungerer på tvers av helseforetakene og mellom forvaltningsnivåene.

Leder i Helse- og sosialkomiteen, Bent Høie, sa at han hadde snakket med helseministeren i går.

- Hun var åpen for justeringer i forhold til omstillingsprosessen, sier han.

Saken skal behandles av Stortinget 20. desember.


- Grunnbemanningen må økes

Når det gjelder fødetilbudet mente leder av DNJ, Marit Heiberg, at grunnbemanningen må økes. Ikke minst ettersom det ikke er lov å hente inn vikarer dersom det er behov. Alt av personellbehov må trekkes ut av grunnbemanningen - det fører ifølge tillitsvalgte til nestenulykker nesten hver dag.

Stedlig ledelse og mindre tilgang på anestesi ble også trukket frem som et eksempel på områder som må bli bedre for å ivareta kvaliteten på tilbudet.


Nestenulykker

Foretakstillitsvalgt for DNJ, Weronica Roksvåg, fikk blant annet spørsmål om hvordan slike hendelser dokumenteres. Hvordan føres avvikene?

Svaret var at det finnes avvikssytemer, men at jobben med å skrive avvik ikke alltid blir gjort.

- Det tar tid å gjøre det. Man tenker at dette skal jeg gjøre etter vakten er ferdig, eller i morgen når jeg er mer opplagt. Resultatet blir at man ikke skriver de avvikene man er pålagt å gjøre, sier Roksvåg.


Fryktkultur

Legeforeningen ble spurt om dette med fryktkultur og hvordan man eventuelt kan få bukt med problemet.

- Det eksisterer to virkelighetsoppfatnininger. En blant regjeringen og departementet, og en blant de ansatte ved OUS. Regjering og departement henter sine fakta og tall fra fylkeslegen og Helsetilsynet, mens ansatte tar utgangspunkt i den daglige driften. Før vi får en felles forståelse, er det nesten ikke mulig å bevege oss fremover. I dag er det for stor forskjell på det som rapporteres inn og det som faktisk gjøres, sier Bredeli.


IKT og dokumentasjon

Legeforeningen ble også oppfordret til å samle inn harde data slik at det er mulig for utenforstående å ta stilling til påstander om trusler for de som ytrer seg.

Legeforeningen sa de skulle se på hva de har i dag, og jobbe videre for å systematisere tilfeller etter hvert som de får dem inn.

Et annet viktig tema som ble tatt opp, var IKT-systmer. Ifølge Legeforeningen er disse sytemene helt nødvendige for at prosessen kan gå videre. Å fa systemene på plass tar imidlertid lang tid. Det er en av årsakene til at Legeforeningen mener gjennomføringen av omstillingsprosessen bør forlenges eller utsettes.

- Før systemene er på plass er det også betimelig å stille spørsmål ved om dataene vi leverer er gode nok. Både når det gjelder ventetider og andre paramentre vi måles etter, sier Bredeli. 

Les mer om omstillingsprosessen her.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse