fbpx Uakseptable svakheter Hopp til hovedinnhold
Fritt sykehusvalg

Uakseptable svakheter

Riksrevisjonens rapport om fritt sykehusvalg tyder på uakseptable svakheter, sier SVs stortingspolitiker, Geir-Ketil Hansen.

 

- Riksrevisjonen har påvist svakheter i bruken av fritt sykehusvalg som er uakseptable. Fastlegene er ikke flink nok til å innformere, sier Geir-Ketil Hansen. Han er stortingsrepresentant for SV.


Les også:Fritt sykehusvalg korter ventetid


Fastlegenes ansvar

- Rapporten viser at det er stor forskjell på hva folk vet om helsevesenet og om Fritt sykehusvalg. Hvis man ikke får informasjon fra fastlegen eller sykehuset kan man ikke vente at folk skal kunne gjette seg til at dette finnes, sier Hansen.

Sv mener fastlegene må ta ansvar for at pasientene får den nødvendige informasjon om ventetider og alternative muligheter. Men en av årsakene til at fastlegene sier de ikke bruker fritt sykehusvalg, er at informasjonen på sidene ikke er bra nok.

- Er det et godt argument?

- Dette er en viktig innvending, men den er ingen grunn til at fastlegene ikke skal bruke sidene. Så er det slik at vi må jobbe videre med å sikre at det er reelle ventetider som oppgis. Regjeringen har også varslet en stortingsmelding om kvalitet og pasientsikkerhet, jeg mener det er naturlig at dette er tema i forbindelse med den.

- Det samme gjelder på sykehusene. Pasientene må få hjelp til å finne fram i systemet, sier han.


Meningsløst

- Fritt sykehusvalg er helt meningsløst hvis det bare blir et verktøy for de mest ressurssterke. Det er ikke slik ordningen skal fungere.

- Hvordan vil SV følge opp Riksrevisjonens rapport?

- Vi vil først og fremst bruke den som et viktig kunnskapsgrunnlag for det videre arbeidet for likeverdige helsetjenester og for at vi skal utnytte ressursene i sykehusene våre på en best mulig måte, sier han.

- Ansvaret for portalen ligger hos helsedepartementet, vil dere ta opp saken med helseministeren?

- For SV er det aller viktigst med likeverdige tjenester slik at vi sikrer at det ikke er utdanning og inntekt som avgjør hvor raskt folk får riktig behandling. Denne rapporten vil være viktig i det videre arbeidet som vi må gjøre i nært samarbeid med helseministeren. Rapporten vil selvsagt stå på dagsorden i våre møter med ministeren, sier Hansen.

Les også:"Alle" vil ha helseportal

Sverige, Danmark, Tyskland og England har alle innført portaler som er brukervennlige og som sier noe om kvaliteten ved sykehusene. Hvorfor klarer ikke Norge å gjøre det samme?

- Det er klart folk ønsker å vite noe om kvaliteten på det sykehuset som skal behandle. Så må man finne riktige metoder og riktige data for publisering, dette er også et tema som må ha prioritet når kvalitets- og pasientsikkerhetsmeldingen skal skrives. Jeg har tro på at åpenhet bidrar til økt trygghet og til bedre tjenester, sier Hansen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse