fbpx Snart mangel på sykehussenger Hopp til hovedinnhold

Snart mangel på sykehussenger

Eldrebølgen og befolkningsveksten tilsier 1100 nye sykehussenger bare i Helse Sør-Øst i 2020. Oslo og Akershus alene vil trenge 500 nye senger, hvis liggetid og innleggelseshyppighet er som i dag.

- Dette kan ikke møtes ved å bygge nye sykehus eller utvide kapasiteten ved eksisterende sykehus. Langtidspasienter som ikke lenger er i behov av akuttbehandling, må tas hånd om på sykehjem eller i hjemmet. Et akuttsykehus må ha fokus på det det er, nemlig et akuttsykehus, og ikke en eller annen form for spesialisert sykehjem, mener seniorforsker Stein Petersen i Sintef Helse.

En beregning forskeren tidligere har gjort for Sykepleien viser at det i 2025 vil være behov for 2 000 flere sykehussenger ved landets fem største sykehus, sammenlignet med 2003, da antall senger ved sykehusene var 3 422.

Det tar rundt ti år fra planleggingen av et sykehus starter, til pasientene kan flytte inn.

 

Eldrebølge om snaue fem år

Om fire og et halvt år starter det store 1946-kullet feiringen av sine 70-årsdager. Dette markerer inngangen til eldrebølgen. Fra da av blir det verre og verre for hvert år.

- Både myndighetene og ansvarlige på sykehusene bør tenke gjennom denne situasjonen, som vil komme så raskt og så brått. Tiden går. Plutselig er vi midt oppe i det. Da oppstår det en prekær situasjon, og da får man heller ikke de beste og mest gjennomtenkte løsningene, sier Stein Petersen til Dagens Næringsliv.

 

Eldre og sykere

Pasienter på 70 år eller mer hadde 31 prosent av alle heldøgnsopphold i sykehus i 2009. I 2030 vil andelen utgjøre nesten 50 prosent.

Pasienter på 80 år eller mer hadde 16,4 prosent av alle heldøgnsopphold i sykehus i 2009. I 2030 vil pasientene på 80 år eller eldre trolig trenge hver fjerde seng.

 

Ingen planer om flere senger

Helse Sør-Øst har ingen planer om å utvide sengekapasiteten fram til 2030.

Fagdirektør Alice Beathe Andersgaard i Helse Sør-Øst mener man ikke uten videre kan konkludere med at en økt befolkning vil kreve flere sykehussenger.

- Vi blir stadig flere mennesker i Norge. Det skulle tilsi behov for flere senger i spesialisthelsetjenesten. Samtidig endres behandlingsmetodene og mer gjøres i poliklinikken og i løpet av én dag. Det betyr at vi trenger færre senger. Derfor ser vi samlet på hva som er pasientenes behov og jobber for riktig kapasitet innenfor de enkelte fagområdene, framfor ubetinget økning av antall senger i sykehusene våre, sier fagdirektøren helse-sorost.no.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse