fbpx NSF diskuterer bemanningsnorm Hopp til hovedinnhold

NSF diskuterer bemanningsnorm

NSF har fryktet at en minstenorm for bemanning på landets sykehjem vil bli en maksimumsnorm. Men nå åpner Lisbeth Normann opp for å snu.

Både barnehagebarn og førskolebarn har fått det. Snart får alle skolebarn det også: En minstenorm for bemanning. Med valget og samhandlingsreformen rett rundt hjørnet, har den politiske debatten rundt bemanningsnorm på landets sykehjem også blusset opp.

Ap og Sp er mot, Høyre er mot for andre grupper enn legene, Venstre er skeptisk, men er for en norm for legene, Frp er for (både for sykepleiere, helsefagarbeidere/hjelpepleiere og leger), mens SV og KrF er på gli og skal diskutere forslaget. Fagforbundet er mot, Legeforeningen ønsker det for legene, men hittil har ikke Norsk Sykepleierforbund (NSF) ønsket det for sykepleierne.

Derfor var det nye toner da NSF-leder Lisbeth Normann i Dagsrevyen den 25. august åpnet opp for å støtte forslaget om bemanningsnorm i sykehjem.

 

Skal opp i forbundsstyret

– Vi har vært redde for at det skulle bli en maksimumsnorm og at de som hadde bedre bemanning enn normen da ville redusere den. Men mange har dokumentert for oss at det ikke er så stor grunn til å være bekymra for det, sier hun.

– Så nå har dere ombestemt dere?

– Nei, men vi må ta denne diskusjonen på nytt og personlig mener jeg dette ser ut som et mer realistisk tiltak enn før.

– Hvorfor det?

– De bemanningsundersøkelsene vi har foretatt, blant annet den siste vi fikk fra FAFO, dokumenterer at bemanningen er for lav mange steder, at gapet mellom planlagt og faktisk bemanning er illevarslende stor og at andelen ufaglærte ikke går ned. Derfor mener jeg man må over på andre metoder og tiltak som lar seg dokumentere. Men dette skal vi diskutere i forbundsstyret.

 

- Normering vil gi vanskeligheter

Tone Toften, statssekretær i regjeringen argumenterte i det samme dagsrevyinnslaget også med frykten for at en minstenorm på bemanning i praksis skal kunne virke som en maksimumsnorm.

– Tror du det er den egentlige grunnen?

– Nei. Det finnes jo normering både i skole og barnehage. Jeg tror normering vil skape vanskeligheter fordi man da må rette opp åpenbare skjevheter i bemanning og bemanningssammensetning, prioritere og rekruttere flere sykepleiere, investere i kompetanseheving og bevilge ressurser til det, sier Normann.

 

Politisk uenighet

I dagens Aftenposten viser kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) til at det ikke er noen entydig sammenheng mellom personellinnsats og kvalitet - målt ved brukernes tilfredshet med tjenestene. Hun poengterer også at det er store individuelle forskjeller i de eldres behov for tjenester.

SV-leder Kristin Halvorsen sier i samme avis at det er grunn til å ta forslaget om bemanningsnormer på alvor, særlig når viktige grupper som tidligere har vært mot, mener det er behov for ny debatt.

– Vil NSF gjøre noe for å påvirke partiene ytterligere før valget?

– Vi må nok ta diskusjonen i eget hus først, men vi kan jo presse politisk på å tenke nytt likevel, sier Normann.

Vi må ta denne diskusjonen på nytt og personlig mener jeg dette ser ut som et mer realistisk tiltak enn før.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse