– Ta den lave tilliten på alvor
Norske sykepleiere er mest fornøyd på jobben. Men tilliten til ledelsen er lav.
Les også: Vil påvirke med store tall
Bare én av tjue sier de er misfornøyde på jobb. I ingen andre land er det så få som sier de mistrives på selve arbeidsplassen.
Aller minst fornøyd er de norske sykepleierne med lønn. RN4cast startet opprinnelig opp med 11 europeiske land, finansiert av EU. Norsk Sykepleierforbund (NSF) tok initiativ for å få Norge med og finansierte deltakelsen. NSF kontaktet Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten. Fra 2008 har seniorforsker Ingeborg Strømseng Sjetne, som også er sykepleier, vært prosjektleder for den norske delen av RN4cast.
Fakta om RN4cast Norge |
|
Finnene jobber fullt
De norske resultatene kan ennå ikke publiseres. Men Sjetne har registrert ganske store forskjeller mellom de 35 sykehusene som er med.
– Er det en fare for at man kan bruke slik statistikk til det man vil?
– Ja, for eksempel at det er få pasienter per sykepleier i Norge. «Hva klager dere for?», kan man spørre. Men tallene sier ikke noe om mengden støttepersonell.
Sjetne påpeker at innslaget av deltid er høyt i Norge. Under halvparten jobber full tid. I Finland jobber nesten alle fullt – 94 prosent.
– Forskjellen er påfallende. Men det finske helsevesenet er jo kjent for å være mer effektivt enn det norske og behandler mange flere.
Hun har også merket seg at norske sykepleiere har lav tillit til at foretaksledelsen løser problemer. Fire av ti mener det.
– Hvorvidt den lave tilliten er fortjent, vet vi jo ikke. Men det bør tas på alvor at så mange sykepleiere har den oppfatningen.
Sjetne synes det er betenkelig at fire av ti norske sykepleiere sier de ikke er trygge på at pasientene klarer seg selv når de er utskrevet fra sykehus.
– Samtidig sier de at de gjør en god jobb; bare en halv prosent sier sykepleien ved enheten er dårlig. Da lurer jeg på hvor langt de mener deres eget ansvar strekker seg.
Slike paradokser beskriver hvor kinkig det kan være å tolke forskningsresultatene.
– Det kan for eksempel være naturlig å se svarene opp mot liggetid.
– For mye synsing?
– Holder egentlig metoden når så mange land skal sammenliknes?
– I internasjonale studier blir det gjort metodiske kompromisser. Men man må alltid begynne et sted. Det er første gang en studie i et slikt omfang er gjennomført. Det er et viktig steg framover.
Sjetne mener at når så store ressurser brukes på helsevesenet i Norge, trengs mer kunnskap.
– I altfor stor grad er synsing og politikk grunnlag for beslutninger. Vi trenger både fakta og subjektive oppfatninger om helsevesenet, som vi har fått i RN4cast.
Sjetne vil snart publisere en enkel statistikk over norske sykehus.
– Grundige analyser gjenstår før det kan trekkes konklusjoner som er vitenskapelig holdbare.
Hun synes ikke det er overraskende at Norge gjør det bra.
– Når Norge er verdens beste land å leve i, ville det være rart hvis ikke det også skulle gjelde sykepleiere.
0 Kommentarer