fbpx Ufaglært? Ligg unna panseret Hopp til hovedinnhold

Ufaglært? Ligg unna panseret

Kvinne og mann som kikker ned i motoren på en bil på et bilverksted

Sykepleiens under cover jobbsøkere ble blankt avvist uten fagkunnskap av bilverkstedene.

Men mangel på faglig ballast var uproblematisk når det handlet om pleie av bestemor.

Les hele temaet: De ufaglærte

Hvor er det lettest å få seg jobb som ufaglært: På verksted eller på sykehjem?

Stikkprøve

Sykepleiens uhøytidelig stikkprøve ble utført ved at vi ringte rundt til tilfeldig valgte verksteder og sykehjem på Østlandet. Vi presenterte oss som ufaglærte på jakt etter jobb overfor fem verksteder og fem sykehjem. Vi sa vi var ufaglært, hadde vært hjemmeværende og passet barn i ti år, og nå ville ut på arbeidsmarkedet igjen.

Av relevant erfaring presenterer vi til verkstedene at vi er glad i biler og har skrudd litt på egen bil på fritida. Til sykehjemmene var planen å si at vi er glad i mennesker og har pleid bestemor i ny og ne.

– Nei, nei, nei

På første telefon til et tilfeldig merkeverksted blir vi møtt med kontant avvisning.

– Med den bakgrunnen ville du ikke fått jobb hos oss. Og, for å være helt ærlig, jeg tror ikke du får jobb på et annet verksted, heller.

– Så jeg kunne ikke jobbet på verkstedet hos dere med min bakgrunn?

– Nei. Det kreves mye mer her enn at man har skrudd litt i garasjen. Men vi trenger bilmekanikere, så det er ikke noe dumt yrke å utdanne seg til, er beskjeden.

Null fagbrev, null jobb

Hos de fire andre er tonen den samme. Nei, det går ikke uten fagbrev. Noen tilbyr seg å undersøke om det er andre oppgaver vi kan utføre. Men ikke å skru bil.

– Hei, jeg lurte på om det var mulig å få jobb hos dere. Jeg har vært hjemme med barn de siste årene. Men jeg er glad i å mekke bil på fritiden og har skrudd mye på en gammel Ford.

– Har du fagbrev?

– Nei, det har jeg ikke.

– Da blir det vanskelig.

– Finnes det ingen muligheter for å få jobb uten fagbrev?

– Beklager, men sånn er det. Lykke til videre.

Må ha folk som kan oppgavene

Hos verksted tre drar mannen i andre enden på det.

– Jahaa. Nei, det tror jeg blir vanskelig. Det går i to hundre her om dagen. Jeg er redd for at det bare hadde blitt plunder. Vi er nok nødt til å ta inn folk som vi vet kan gjøre de oppgavene vi trenger å få gjort. Men du får ha lykke til!

– Ja, ja, ja

Send inn CV

På telefon til det første sykehjemmet blir vi bedt om å sende både søknad og CV. Det samme skjer hos sykehjem to, og tre. Og fire. Men ikke sykehjem fem. Der har de nok ufaglærte for øyeblikket.

– Send meg en kortfattet søknad på mail, du, sier damen ved sykehjem to.

Vi vil vite om det å sende inn CV og søknad bare er en pen måte å avvise oss på, eller om vi faktisk har muligheter for å pleie syke eldre med vår bakgrunn.

Så vi spør. Er det muligheter for jobb uten fagutdanning eller relevant arbeidserfaring?

– Å ja, det er det. Send meg en søknad, du, sier damen.

Får ikke fast jobb

Ved sykehjem tre er det det samme.

– Jeg er ikke utdannet inne helse. Jeg har vært hjemme med barn de siste årene. Er det mulig for meg å få jobb hos dere?

– Du får nok ikke fast jobb, men ekstravakter bør ikke være noe problem. Send meg en søknad, du, sier nok en hyggelig dame.

Ved neste sykehjem ser det veldig lovende ut. Vi setter i gang:

– Jeg er ikke utdannet inne helse. Jeg har vært hjemme de siste ti årene. Er det mulig for meg å få jobb hos dere?

– Det vil ikke være mulig for deg å få fast ansettelse, men du kan få kortvarige kontrakter. Kan du jobbe i sommer, forresten?

– Nei, jeg tenkte å begynne å jobbe fra høsten.

– Ta kontakt igjen til høsten. Det er ikke noe problem å få ekstravakter. Dersom du liker deg kan vi hjelpe deg med utdanning etter hvert, men da trenger du en del praksis først. Det er mange muligheter, sier den optimistiske damen.

Sykepleiens oppsummering:

Det ble altså ingen konkrete jobbtilbud per telefon, men inntrykket er likevel:

Det er lettere å få jobb med å pleie eldre (som for øvrig i snitt har seks diagnoser hver, og stadig blir eldre og skrøpeligere), enn å pleie biler. Og mens standard spørsmål på verkstedene var om vi hadde fagbrev, var det ikke ett eneste av de fem sykehjemmene som etterspurte verken erfaring, motivasjon eller bakgrunn for øvrig.

Samme stunt i 2004

I 2004 gjorde Hans Arne Pettersen og en sekretær ved NSF Oslo akkurat det samme som Sykepleien. De ringte fem bilverksteder og hjemmesykepleien i fem bydeler i Oslo.

– Jeg ringte bilverksteder og fikk ikke napp. Min kollega fikk tilbud om jobb på dagen over telefon, oppsummerer Pettersen, som fremdeles jobber i Norsk Sykepleierforbund.

Før vi ringer, spør vi om han tror situasjonen har endret seg.

– Hvis ikke bydelene har tatt innover seg hvor viktig det er med fagutdannet personell, vil det undre meg. Spesielt har det vært mye fokus rundt ansvaret som ligger i å drive faglig forsvarlig, sier han.

Sekretæren som ringte, søkte jobb i hjemmesykepleien.

– Her er det nok fremdeles lettere å få jobb som ufaglært enn på sykehjem. De har mer ressurser der, sier Pettersen.

Når det gjelder å få jobb på bilverksted som ufaglært, tror han at det kan ha blitt lettere.

– Sist jeg leverte bilen min inn til service, måtte jeg vente lengre enn vanlig. Forklaringen var at de mangler folk. Det kan kanskje føre til at bilverkstedene senker litt på kravene, sier han.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse