fbpx Stortingspolitiker klapper varsler på skuldra Hopp til hovedinnhold

Stortingspolitiker klapper varsler på skuldra

Bent Høie (H), synes varsleren Gjertrud Hannasvik fortjener en klapp på skuldra, selv om det ikke var det hun var ute etter.

– Det er veldig bra at en har fagfolk og sykepleiere som er så bevisste på verdiene og etikken i yrket sitt at de står opp for dem, selv om det er ubehagelig, sier Bent Høie (H), leder i Stortingets Helse- og omsorgskomité.

 

Han har lest om avdelingssykepleier Gjertrud Hannasvik som i går for første gang sto frem i Sykepleien.no og VG. Hun fortalte om hvordan hun høsten 2009 gjentatte ganger varslet internt om over 100 tilfeller der pasienter ikke var fulgt opp som de skulle, ved Sykehuset i Asker og Bærum (nå Vestre Viken HF). Hun opplevde at hun ikke ble hørt.

 

- Inspirasjon for andre

– Jeg ønsket ikke et klapp på skuldra, men at funnene ble tatt på alvor, sa Gjertrud Hannasvik til Sykepleien.

 

– Jeg synes nå hun fortjener en klapp på skuldra også. Hannasvik har vist at det er mulig å nå fram til slutt, hun bør være en inspirasjon for andre, sier Bent Høie.

 

– Men viser ikke denne historien også at varslere må være usedvanlig sterke for å tåle en sånn behandling som Hannasvik ble utsatt for?

 

– Jo, det er derfor det er så viktig at vi har egne beskyttelsesordninger for varslere. Det er også viktig at arbeidsplasser diskuterer hvordan de møter kritikk fra sine egne. Det hører med i all kvalitetsdiskusjon, ellers risikerer man å havne i den berømte skyttergraven når det kommer kritikk, sier Høie.

 

Kritikk fra Helsetilsynet

Svikten som Hannasvik til slutt meldte til Helsetilsynet, førte til at ledelsen ved sykehuset trakk seg, og sykehuset fikk en bot på 5 millioner kroner i foretaksstraff for alvorlige avvik i ventelistene og brudd på pasientrettighetene. I dag ble det også kjent at Helsetilsynet gir sterk kritikk til sykehuset for alvorlige brudd på helselovgivningen.

 

– Hannasvik opplevde at sykehuset fikk ISO-sertifisering samtidig som hun strevde med å varsle alvorlig svikt. Hva sier det om ISO-sertifisering?

 

– At kvalitetssystem som ISO-sertifisering i seg sjøl ikke er tilstrekkelig hvis ikke ledelsen også har oppmerksomhet på kvalitetsarbeid. Man kan ikke lene seg på bare det ene, slik det ble gjort i dette tilfellet, mener Høie.

 

"Havarikommisjon" for helsevesenet

– Hva kan gjøres for at varslerjobben skal bli lettere?

 

– Jeg mener fortsatt at vi trenger en uavhengig havarikommisjon for helsevesenet. Vi hadde saken oppe i Stortinget nettopp, og da gikk helseministeren imot det.

 

– Hva ville skjedd i dette tilfellet dersom vi hadde hatt en slik kommisjon?

 

– Når en alvorlig situasjon var avdekket, ville et uavhengig organ gått inn og jobbet med systemsvikt og snakket med ansatte uten at de hadde trengt å bekymre seg for at uttalelsene kunne føre til rettssak eller tilsynsforfølgelse etterpå.

 

– Så du synes ikke konsernrevisjonens rapport som ble utarbeidet var tilstrekkelig?

 

– Nei, den var ikke god nok til å få læringseffekt av, avslutter lederen av Helse- og omsorgskomiteen.

 

Jeg mener fortsatt at vi trenger en uavhengig havarikommisjon for helsevesenet.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse