fbpx Hpv-vaksine også mot analkreft Hopp til hovedinnhold

Hpv-vaksine også mot analkreft

I USA er vaksinen Gardasil godkjent for å forebygge analkreft.

Norske jenter får tilbud om hpv-vaksinen Gardasil for å forebygge kreft på livmorhalsen, i vulva og vagina. Nå har Food and Drug Administration i USA også godkjent at vaksinen kan forebygge analkreft og forstadier til denne kreftformen.

I Norge får i underkant av 50 mennesker analkreft hvert år. Flere kvinner enn menn rammes, men blant menn er de som har sex med andre menn særlig utsatt. Rolf M. Angeltvedt i Helseutvalget for bedre homohelse mener det er på tide å tilby vaksinen gratis også til gutter.

- Vi får stadig mer kunnskap om hpv-relatert kreft og dersom vaksinen kan forebygge kreft også hos gutter, bør de få den, sier han.

 

Må gi informasjon

Men Angeltvedt vil ikke gå på barrikadene og kreve at alle gutter skal få vaksine på lik linje med jenter.

- Til det har vi foreløpig for liten kunnskap.

I stedet ser han for seg en form for målrettet vaksinasjon.

- Dette er noe vi har god erfaring med når det gjelder hepatitt B. Menn som har sex med menn har generelt høy risiko for å bli smittet med seksuelt overførbare infeksjoner, og derfor får de tilbud om denne vaksinen gratis. Informasjonen spres på arenaer der vi vet vi når dem. Det viktigste er å tilby kunnskap slik at hver enkelt kan beslutte om man vil ha vaksine eller ikke.

Da vaksinen ble tatt inn i barnevaksinasjonsprogrammet var det et poeng at vaksinen måtte settes før seksuell debut.

- Men ny kunnskap viser at vaksinen også har effekt etter debut. Det er veldig interessant, sier Rolf M. Angeltvedt.

 

Vurderer fortløpende

Divisjonsdirektør Hanne Nøkleby i Folkehelseinstituttet sier det lenge har vært kjent at hpv-vaksinen har effekt på analkreft.

- Blir det mer aktuelt å tilby vaksinen til gutter?

- Jo flere data vi får, jo viktigere blir det å se på om flere skal få tilbudet. Dette er noe vi vurderer fortløpende, sier hun.

- Hva med homofile menn, som har økt risiko for analkreft?

- Det er helt klart en gruppe det hadde vært fint å gi et tilbud. Utfordringen er at vaksinen har best effekt hvis den settes før seksuell debut. I Norge tilbys den til tolv år gamle jenter. Det er ikke så lett å plukke ut de homofile guttene i den aldersgruppen.

- Hva med å vaksinere alle gutter?

- Foreløpig venter vi på gode data om effekt hos gutter. I noen grad vil det også være et økonomisk spørsmål. Beregnet kostnad-nytte-effekt vil kunne endre seg hvis det dokumenteres effekt mot flere typer kreft.

- Det sies at vaksinen også har effekt etter debut?

- Ja, men eventuell effekt etter at smitte har funnet sted har vi ikke nok kunnskap om ennå, sier Hanne Nøkleby.

 

Ikke i Norge

Det er amerikanske legemiddelmyndigheter som har godkjent at Gardasil beskytter mot analkreft. Tilsvarende har ikke skjedd i Norge.

- Gardasil er en vaksine som har godkjenning i sentral prosedyre i Europa, sier seksjonssjef Svein Rune Andersen i Legemiddelverket.

- Det betyr at europeiske legemiddelmyndigheter samarbeider om godkjenningen. Godkjenningsprosessen koordineres av det europeiske legemiddelkontoret. I dag foreligger det ingen godkjenning av indikasjon for Gardasil som omfatter analkreft og forstadier til slik kreft, sier han.

Sanofi Pasteur MSD, som distribuerer Gardasil i Europa, ønsker at indikasjonen blir utvidet til å gjelde analkreft også i Norge.

- Vi håper dette kan skje i løpet av året, sier daglig leder Per Aabakken.

 

Over 40 000 vaksinert

Fra høsten 2009 ble hpv-vaksinen tatt inn i barnevaksinasjonsprogrammet. Det er to vaksiner på det norske markedet. Den ene, Gardasil, ble i første omgang valgt. På forhånd var det stor diskusjon om det var riktig å tilby vaksinen. Kritikerne pekte blant annet på at den var lite utprøvd, at det ikke var bevist at den faktisk forebygger kreft og at det er uklart hvor lenge den gir beskyttelse. Det har også vært påstått at vaksinen har ført til alvorlige bivirkninger og dødsfall i andre land.

I Norge viser tall fra Legemiddelverket at nesten 41 000 jenter har fått minst én dose av vaksinen. Så langt er det meldt om 221 bivirkninger, 11 av dem alvorlige. Alle 11 var enten blitt friske eller i bedring da bivirkningen ble rapportert.

Hpv-vaksinen beskytter mot infeksjon mot humant papillomavirus. Viruset overføres ved sex. Det antas at de fleste smittes en eller flere ganger i livet, og som regel går infeksjonen over av seg selv. Men noen utvikler kronisk infeksjon og disse har økt risiko for kreft.

De to vaksinene på det norske markedet, Gardasil og Cervarix, gir beskyttelse mot de to mest aggresive hpv-typene 16 og 18. Gardasil beskytter i tillegg mot hpv 6 og 11, som kan gi kjønnsvorter.

Dersom vaksinen kan forebygge kreft også hos gutter, bør de få den.

0 Kommentarer

Submitted comments are quality assured before publication. Quality assurance takes place during regular working hours.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse