fbpx Pappaperm skal gi likelønn Hopp til hovedinnhold

Pappaperm skal gi likelønn

Norges første stortingsmelding om likelønn, vekker ikke begeistring hos NSFs forbundsleder.

- Verdsetting i form av lønn er ikke med i meldingen i det hele tatt. Det overlates til partene i arbeidslivet, sier Lisbeth Normann.

Klokken 12.00 i dag la Likestillingsminister, Audun Lysbakken, fram Norges første stortingsmelding om likelønn.

Av konkrete tiltak inneholder meldingen en tredeling av fødselspermisjonen og lønnet ammefri en time hver dag i barnets første år.

- Det er helt greit å være mot økt pappapermisjon, men da må man også innrømme at man har gitt opp kampen for likelønn, sa Lysbakken.

- Er du enig i denne påstanden?

- Ja, det er vi for så vidt enige i. Dette er underbygget i mange tidligere undersøkelser. Lysbakken innrømmer imidlertid selv at dette bare bare vil påvirke likelønnsgapet med 20 prosent over tid, sier Lisbeth Normann.


Ikke begeistret

Lisbeth Normann synes meldingen inneholder lite nytt. I tillegg er tiltak rettet mot helsevesenet fraværende i meldingen. Innholdet er stort sett analyser knyttet opp mot tidligere forskning og undersøkelser. Likelønnskommisjonens forslag om en likelønnspott er helt borte.

- Lønn nevnes ikke. Lysbakken sier det må overlates til partene i arbeidslivet. Jeg vet at mange mener at det er helt riktig, men husk på at arbeidsgiverne i helsevesenet utfører sin jobb på oppdrag fra stortinget, sier hun.


Hjemmets melding

Stortingsmeldingen inneholder flest tiltak som tilrettelegger for bedre likestilling i hjemmene.

- Det er positivt. Men hvis regjeringen virkelig vil få gjort noe for likelønn, må de inn på den virkelig store likestillingspolitiske arenaen: Nemlig arbeidslivet, sier hun.

Når det gjelder ufrivillig deltid trakk Lysbakken frem de 25 millionene regjeringen har bevilget over statsbudsjettet til pilotprosjekter. Regjeringens videre arbeid for å få bukt med ufrivillig deltid, kommer i Arbeidsdepartementets stortingsmelding. Den legges frem våren 2011.


Lysbakkens tiltak for likelønn:

Legge til rette for mer likestilte foreldre

  • Tredeling av foreldrepermisjonen. Fellestiden i permisjonsordningen tilhører begge foreldrene. Ny ordning der det blir tydeligere at det er en lik del til hver av foreldrene, og en del som foreldrene kan dele som de vil.
  • Vurdere grupper blant fedre som ikke kan ta ut foreldrepenger tross egen opptjening.
  • Rett til lønn under ammefri en time daglig i barnets første leveår, betalt av arbeidsgiver


Effektiv oppfølging av retten til likelønn

  • Åpenhet om lønn og lønnsbetingelser på arbeidsplassen.
  • Sikre lønnsstatistikk knyttet til kjønn og stillingsgrupper på virksomhetsnivå.
  • Plikt for arbeidsgiver til å opplyse om lønn ved mistanke om diskriminering

Sikre mer kjønnsbalanse i utdanning og arbeid

  • Bryte tradisjonelle valg i utdanning
  • Styrking av realfagene, styrking av skolens rådgivning , fag om utdanningsvalg og arbeidsliv, tilleggspoeng i opptak til høyere utdanning, rekruttering til lærerutdanningen og kjønnsbalanse i forskning.

Styrket innsats mot ufrivillig deltid

Meldingen er en oppfølging av Likelønnskommisjonens utredning og forslag. Den drøfter politiske tiltak som har betydning for likelønn og handler ikke om lønnsoppgjørene – som er partenes ansvar.

 

Les hele stortingsmeldingen

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse