- Å like misjonærstillingen er helt ok
Helsesøstre liker ”Trekant”, men synes det handler for lite om følelser.
- Programmet er direkte og humoristisk, og det er bra, mener Astrid Grydeland Ersvik, som er leder for landsgruppen av helsesøstre i Norsk Sykepleierforbund.
- Men det er også veldig teknisk, hvor er følelsene? Da snakker jeg ikke om de store følelsene og ”den eneste ene”, men det er følelser involvert også når man har ”one night stands”.
Må læres
NRK har preget nyhetsbildet de siste ukene med sitt antatt smale nisjeprogram om sex. Tre unge programledere stiller spørsmålene ”alle” lurer på, om for eksempel onani. Men seerne får også innføring i ganske avansert sex.
- Man kan jo stille spørsmål ved om det bidrar til å heve eller senke ungdoms prestasjonsangst, sier helsesøsterlederen.
- De fleste har tross alt ganske tradisjonell sex. Det er faktisk helt ok å trives i misjonærstillingen. Jeg synes det er uheldig dersom programmet bidrar til å skape et bilde av at ”alle” har veldig avansert sex. Ses er som alt annet, det må læres.
Savner grenser
Selv har hun jobbet på helsestasjon for ungdom i over tjue år. Spørsmålene er de samme. Men det er en helt annen åpenhet i dag.
I ”Trekant” har Grydeland Ersvik så langt savnet grenser.
- Å lære om sex er viktig, men unge må også hjelpes til å definere hva man vil være med på, og det håper jeg vil komme tydeligere frem i programmet.
- Helsesøstre underviser om sex. Tyder populariteten til ”Trekant” på at dere ikke har gjort jobben deres?
- Det kan være. Mange steder er undervisningen for dårlig. Men helsesøstre er avhengig av at skolene inviterer oss og setter av tid til denne type undervisning.
Grydeland Ersvik mener rammene er for dårlige og ønsker mer innpass i skolen.
- Er alltid helsesøster den rette til å snakke om sex?
- Nei. Man skal ikke ødelegge et godt opplegg med feil person, pleier jeg å si. Det er klart at en helsesøster som er ubekvem med emnet ikke er så godt egnet. Men de helsesøstrene som har valgt å jobbe med ungdom er som regel svært kompetente.
Moralsk ungdom
- Dere snakker mye om følelser og sex. Er det litt gammeldags?
- Det kan være. Men min erfaring er at ungdom vil snakke om følelser. Ungdom er ganske moralske. De drømmer om den store kjærligheten, å være den ene, ikke nummer sytti i rekka. Men realiteten er sånn at de fleste må innom noen før de finner den, sier Astrid Grydeland Ersvik.
0 Kommentarer