fbpx Vil gå av ved nådd pensjonsalder Hopp til hovedinnhold

Vil gå av ved nådd pensjonsalder

Kun halvparten svarer at de kan tenke seg å fortsette i arbeid etter at de har fått rett til pensjon. Det bekymrer Senter for seniorpolitikk.

I Norsk Seniorpolitisk Barometer 2010, som ble lagt fram i dag, ble arbeidstakere blant annet spurt om når de kunne tenke seg å gå av med pensjon. Halvparten hadde ikke noe ønske om å fortsette i arbeid etter oppnådd pensjonsalder.

 

Bekymret

- Det kan være grunn til å bekymre seg i et seniorpolitisk perspektiv at ikke flere enn halvparten av nåværende yrkesaktive svarer ja på spørsmålet, selv om vi har sett en jevn stigning fra 38 prosent i 2006 til 54 prosent i dag. Det som imidlertid gir grunn til ettertanke, er at hele tre av fire arbeidstakere over 60 år svarer at de vil gå av, skriver Senter for seniorpolitikk (SSP) i en kommentar.

I gjennomsnitt svarer norske yrkesaktive at de kan tenke seg å gå av med pensjon når de er 63,2 år. Blant de som er i 50-årsalderen øker gjennomsnittet til 64 år.

SSP mener dette viser at det er et betydelig potensial for norsk arbeidsliv å legge til rette for at de som ønsker det kan fortsette å jobbe utover vanlig pensjonsalder

 

Hva skal til?

Hva skal til for at man skal jobbe ett år lenger?

Her svarer hele 23 prosent at de vil ha høyere lønn for å fortsette ett år lenger. Helse nevnes også av mange (12 %). At man kan arbeide noe mindre kommer også fram gjennom svarene "redusert stilling/kortere arbeidstid" (10 %), "ekstra feriedager/ferieuke" (5%) og "redusert stilling/ kortere arbeidstid med full lønn" (4%).

 

Øvre aldersgrense?

Bør det være en øvre aldersgrense for hvor lenge en arbeidstaker skal ha rett til å fortsette i yrkeslivet?

Det er 29 prosent som mener at det bør være en øvre aldersgrense, mens 44 prosent svarer nei på spørsmålet. Andelen som svarer nei til øvre aldersgrenser har gått ned den siste toårsperioden, samtidig som vet ikke-andelen har økt. De som mener det bør være en øvre aldersgrense er høyest blant de i alderen 50-59 år og lavest blant de yngste.

 

Rapporten kan lastes ned HER.

Vil ha høyere lønn for å fortsette ett år lenger.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse