fbpx Helseturisme fører til økt bakteriespredning Hopp til hovedinnhold

Helseturisme fører til økt bakteriespredning

Fersk Lancet-studie peker på reising som en årsak til rask spredning av resistente bakterier.

Superresistent bakterie sprer seg fra India og Pakistan til Europa.

I Storbritannia er femti personer registrert smittet av en superresistent bakterie. Ifølge en ny studie publisert i Lancet hadde 17 av 29 UK-pasienter som har fått påvist slike bakterier i 2008–2009, vært i India eller Pakistan det siste året og 14 av dem hadde vært innlagt på indisk sykehus for flere medisinske prosedyrer. Grunnene var beinmargstransplantasjon, dialyse, cerebral infarkt, kols, graviditet, brannskader, trafikkulykker og kosmetisk kirurgi.

 

Nordmenn smittet

Også i Norge er det påvist to tilfeller, en ved sykehuset i Drammen og en ved sykehuset i Levanger. Pasientene ble rapportert smittet i henholdsvis i januar og april 2010 og hadde begge vært innlagt til behandling ved sykehus i India, skriver Aftenposten.

"Superbakterien" handler egentlig om enzym, NDM-1, som visse typer bakterier produserer. Dette er i utgangspunktet vanlige bakterier som blant annet kan gi blodforgiftning og lungebetennelse, men som altså vanskelig lar seg kurere av antibiotika når det er NDM1-prosduserende.

 

Godt smittevern

Gunnar Skov Simonsen ved Norsk overvåkingssystem for antibiotikaresistens hos mikrober (NORM), mener det kan være grunn til å frykte slike resistente bakterier, men peker på at smittevernet ved norske sykehus er god.

– Ved norske sykehus blir alle pasienter som kommer fra utlandet og hvor man frykter resistente bakterier lagt på isolat til faren for smitte er avklart. I tillegg er man opptatt av å holde forbruket av antibiotika på et nøkternt nivå.

 

Helseturisme

Hittil er det bare et lite antall personer i Norge som har hatt alvorlige infeksjoner med multiresistente bakterier. Men Simonsen innrømmer at hvis slike bakterier blir vanlige blant folk flest så står vi overfor et enormt problem.

– Hvis nordmenn i økende grad benytter helsetjenester i land hvor spredningen av slike resistente bakterier er stor, det vil si land utenfor Norden og Nederland, representerer det en stor utfordring for norsk smittevern.

 

Kontaktsmitte

Hans Blystad, overlege ved Divisjon for smittevern ved Folkehelseinstituttet, synes det er rart at alle pasientene som er registrert smittet i Storbritannia og Sverige skal ha fått bakterien i forbindelse med sykehusopphold.

– Dette er en bakterie som også kan spres gjennom mat og kontaktsmitte. Og i så fall gjelder vanlige hygieneregler når man er ute og reiser, sier han.

Folkehelsa har foreløpig ikke vurdert å gå ut med noen spesiell informasjon om NDM-1.

 

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.