fbpx – Nå merkes streiken Hopp til hovedinnhold

– Nå merkes streiken

I Fredrikstad kommune er det nå 152 sykepleiere i streik.
– Vi tenker forsvarlighet hele veien, men det begynner å merkes der ute nå.

Det sier Rita Standahl, hovedtillitsvalgt i Fredrikstad.

I Unio er det nå 17 200 medlemmer i streik. I Fredrikstad er det til sammen 1 400 streikende, og av dem er det altså 152 sykepleiere som jobber på sykehjem og i åpne institusjoner.

– Dispensasjonssøknadene kommer dettende inn her. Jeg innvilger i forhold til forsvarlig drift, og har ikke fått noen signaler om at streiken går utover liv og helse, sier hun.


– Mer på Legevakten

– Jeg får tilbakemeldinger fra sykepleiere som har jobbet på disp, om at Legevakten må ta mer enn vanlig, sier Standahl.

Grunnen til det, er at situasjoner som normalt blir håndtert på dagen, nå blir forskjøvet på kveld og vakt, og da må sykehjemmene ha mer bistand fra legevakta.

 

På minimum

– Antallet dispensasjonssøknader viser hvor lite bemanning det er rundt omkring - ange må innvilges, for jeg presser det ikke ned til under minimumsbemanning, sier Standahl.

Arbeidstaker- og arbeidsgiversiden i Fredrikstad hatt et møte i forkant av streiken, der de avklarte hvordan de skulle forholde seg til hverandre.

– Det har ført til at vi til nå har hatt en fornuftig dialog med arbeidgiversiden, sier Standahl.

 

Ikke bare lærere

En bevisst strategi i Fredrikstad, har vært å skyve andre grupper enn bare lærere foran for å fronte streiken.

– Min personlige opplevelse når jeg står på stand i byen, er at vi som sykepleiere, ergoterapeuter og fysioterapeuter har mye sympati ute blant folk. Sykepleiere jobber til alle døgnets tider, mens lærerne kan oppleve mye pepper for lang ferie. Det er viktig å vise at vi er mange ulike faggrupper som er i streik, i 2008 ble det i offentligheten fremstilt som en lærerstreik, det virker det som vi unngår i år, sier hun.

 

Sentralt eller lokalt

I KS er det størrelsen på pengebeløpene og fordelingen av dem det kjempes om. Organisasjonene vil at pengene skal fordeles sentralt, mens KS mener at kommunene skal fordele det selv lokalt.

Unios argumentasjon i forhold til sentral fordeling, er at det gir bedre styring med at oppgjøret faktisk ivaretar likelønnsprofilen. I tillegg er det et viktig poeng at ved lokale oppgjør har man ingen streikerett.

Det har ikke vært kontakt mellom arbeidsgiverorganisasjonen KS og de tre arbeidstakerorganisasjonene Unio (17 200 i streik), Fagforbundet (24 683 i streik) og YS (1 400 i streik) siden streiken startet 28. mai.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse