fbpx Fra Helsetilsynet til Kunnskapssenteret Hopp til hovedinnhold

Fra Helsetilsynet til Kunnskapssenteret

Hvert år får Helsetilsynet inn ett par tusen rapportere om alvorlige hendelser. Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen vil at Kunnskapssenteret overtar.

Ikke alle er enig med helseministeren i at det er en god ide å overføre meldeplikten fra Helsetilsynet og over til Kunnskapssenteret.

Både leder av Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Bent Høie, og direktør Lars E. Hansen i Helsetilsynet, er kritiske. Begge mener ordningen Helseministeren foreslår, svekker pasientsikkerhet.



Lettere å melde

Helse- og omsorgsministeren mener en overføring vil øke innrapporteringen når det ikke vil få konsekvenser forhelsepersonellet som melder inn.

Strøm-Erichsen mener en ny ordning vil ha flere positive konsekvenser.

- Frykt for sanksjoner fra Helsetilsynet kan være medvirkende årsak til at det i dag er stor underrapportering. En endring i meldesystemet vil legge til rette for at helsetjenesten bedre kan lære av uønskede hendelser, og dermed forebygge at slike hendelser finner sted igjen. En omlegging av meldesystemet vil også være i tråd med internasjonale anbefalinger, sier helseministeren i en pressemelding.



Ett par tusen

Hvert år får Helsetilsynet mellom ett- og to tusen meldinger. For 2009 er det så langt registrert litt i overkant av 2 000 meldiger. av disse gjelder 22 prosent unaturlige dødsfall, 32 prosent av meldingene Helsetilsynet fikk har ført til betydelig personskade, mens 46 prosent av meldingene gjelder saker hvor det kunne ført til betydelig personskade.


Figur.Andel meldinger fordelt på RHF 2008-2009 (kilde: Meldesentralen)


Utreder overføring

Helse- og omsorgsdepartementet utreder nå om om meldeplikten (spesialisthelsetjenestelovens § 3-3) skal flyttes fra Helsetilsynet til Nasjonal enhet for pasientsikkerhet i Kunnskapssenteret.

Forslaget vil kreve en lovendring, og vil bli sendt på høring i løpet av høsten.

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse