fbpx – Bygger demokrati Hopp til hovedinnhold

– Bygger demokrati

– Sykepleierne i Uganda har svært vanskelige kår. Håpet er at de kan få trygge arbeidsplasser.

Les hele reportasjen fra Uganda

Se flere bilder fra Uganda

Det sier underdirektør Gunvor W. Skancke i avdeling for sivilt samfunn i Norad.

Norad har gjort det enda tydeligere enn før at formålet med å støtte Norsk Sykepleierforbund (NSF) sitt prosjekt i Uganda, er å styrke det sivile samfunnet som en demokratisk drivkraft. Skancke vil ikke nå kommentere hvordan NSF utfører sitt arbeid.

– Men det er en risikofylt bransje. Det har nok Sykepleierforbundet erfart.

– Hva kan fallgruvene være?

– At man ikke forstår at det kan være sterke interessekonflikter og ulike fraksjoner. En forutsetning for å lykkes er å skjønne maktstrukturer og hvem som egentlig har makt. Man må kunne lese samarbeidspartneren og kulturen.

Norad forventer at NSF evaluerer prosjektet.


– Gjør det de kan best

Skancke tror fagbevegelsen har noen fortrinn i arbeidet med å bygge demokrati. Fordelen er at fagbevegelse samarbeider med fagbevegelse.

– NSF gjør det de er best til. Det er ikke oppkonstruert. Det ville ikke vært like naturlig at for eksempel humanitære organisasjoner gjorde dette arbeidet.

Men det er ikke en selvfølge at fagforbundsmodellen er like god i Uganda som i Norge, påpeker hun. Skancke synes likevel det er viktig at NSF bidrar med sin kompetanse.


– Penger betyr fortgang

De tre i UNMU mener det viktigste med pengestøtten er at de får fortgang i arbeidet. De får råd til å reise rundt og mobilisere. Dessuten gjør det godt med moralsk støtte og tillit. Og de vil gjerne høre om erfaringene NSF har fra før både i Zambia og Malawi.

Generalsekretær Patrick Bateganya har forholdt seg til mange vestlige konsulenter, som han kaller det.

– Noen, særlig amerikanere, opplever vi jobber mest for å skaffe seg en jobb selv. Når vi ikke har tillit til samarbeidspartneren, blir vi frustrerte. Det kan ikke bli noe varig ut av det.

Han setter høyt at spesialrådgiver Michael Vitols i NSF er sykepleier.

– Det betyr at han forstår sykepleie. Og han forteller oss aldri hva vi skal gjøre. Det må vi finne ut selv. Men han sier nei noen ganger, ler Bateganya,

Han ser Vitols som en tilrettelegger:

– Han kan spørre: «Hva er sykepleiernes problem?» Vi sier hundre ting. «Nevn ti som er avgjørende», sier han. Vi nevner ti. «Velg tre!» sier han. Og til slutt: «Hva prioriterer dere av de tre?»

Etter turen øst i Uganda er det blitt avgjort at Patrick Bateganya, som jobber heltid som generalsekretær, skal få 7 500 kroner måneden i lønn. Presidenten og kassereren skal få 1 200 kroner hver, slik at de får dekket utleggene sine.

Generalsekretær Patrick Bateganya har forholdt seg til mange vestlige konsulenter, som han kaller det.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse