fbpx Tvungen lønnsnemnd i sykepleierstreiken Hopp til hovedinnhold

Tvungen lønnsnemnd i sykepleierstreiken

Fredag ettermiddag stanset arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) sykepleierstreiken med tvungen lønnsnemnd etter å ha hatt møte med NSF og NHO Service. Streiken startet 26. januar. - Uhørt inngripen, mener Norsk Sykepleierforbund.

Les også: Fakta om tvungen lønnsnemnd

- Jeg ble varslet av Statens helsetilsyn om at det har oppstått en situasjon der det er fare for liv og helse. Vi har derfor konkludert med å fremme forslag om tvungen lønnsnemnd, sier arbeidsministeren til NTB.

Dermed stoppet hun streiken.

Helsedirektør Lars E. Hanssen sa senest fredag formiddag at streiken foreløpig ikke utgjorde noen umiddelbar trussel mot liv og helse. I løpet av dagen ble imidlertid vurderingen endret.

- Jeg har hele tiden fulgt rådene fra Statens helsetilsyn og har hatt tett dialog med dem, sier Bjurstrøm.

 

Uhørt inngripen

- Det er uhørt at regjeringen griper inn med tvungen lønnsnemnd i en lovlig streik som handler om å gi sykepleiere rettigheter på linje med det vi har i det øvrige private og i det offentlige, sier NSF-leder Lisbeth Normann.

- NHO Service har gjennom hele streiken brukt frykt som strategi for å avslutte streiken. De har skremt pasienter, pårørende og ansatte med denne kyniske strategien. Og da trusselen om stenging av Haukeland sykehotell kom, kastet regjeringen inn håndkleet, uttaler Normann.

 

Til Rikslønnsnemnd

NSF-lederen er oppgitt over NHO Service sin argumentasjon.

- Det var nok en feilaktig opplysning fra administrerende direktør Petter Furulund da han sa at streiken ville gått ut over den sykepleiefaglige behandlingen på Haukeland sykehotell.

Nå går saken til Rikslønnsnemnd og Normann er klar på hva hun forventer.

- Regjeringen må sørge for at Rikslønnsnemnda tar inn over seg at Norge har ratifisert og implementert ILO-konvensjon nr. 94. Denne sier blant annet at når offentlige myndigheter konkurranseutsetter skal alle arbeidstakere sikres lønns- og arbeidsvilkår som i tilsvarende arbeid og arbeidsområde.

Partene vil nå først komme med skriftlige innlegg til Rikslønnsnemnda. Deretter avholdes det en muntlig forhandling hvor partene legger fram for nemnda alle opplysninger de mener er av betydning for tvisten. Nemnda kan i tillegg selv innhente opplysninger.

Rikslønnsnemndas kjennelse får virkning som tariffavtale mellom partene.

 

Ros til sykepleierne

De ansatte er nå tilbake på jobb, men NSF vil fortsette å kjempe for sine 300 medlemmer i NHO Service.

- Vi er stolte av dem som har streiket, de kjemper for flere enn seg selv. Dette har ikke vært lett for dem. Blant annet har vi flere utenlandske sykepleiere som ikke er vant til å stå på kravene og kjempe på denne måten, sier Lisbeth Normann.

Jeg har hele tiden fulgt rådene fra Statens helsetilsyn og har hatt tett dialog med dem.

0 Kommentarer

Annonse
Annonse