fbpx - Det holder ikke med et søtt smil Hopp til hovedinnhold

- Det holder ikke med et søtt smil

Det er slutt på tida da sykepleiere lånte foldeskjørt når de skulle i lønnsforhandlinger. Nå er det argumenter som gjelder. Det passer Siri Sørli godt.

"Litt vanskelig å finne mitt kontor. Men jeg kan møte dere på utsiden av Capri kiosk ved Storgata 143. Kontoret mitt er rett ved..." lyder e-posten fra Norsk Sykepleierforbunds hovedtillitsvalgt i Porsgrunn kommune dagen før vi har avtalt å treffe henne.

To minutt før tida finner vi Capri kiosk. Der står hun som avtalt.

- Her holder jeg til, sier hun og peker på en dør dekket med fagforeningslogoer - Fagforbundet, Utdanningsforbundet, Norsk Sykepleierforbund. De har kontorer i samme bygning.

- Kjempeflott. Her finner du samarbeid og uenighet i skjønn forening, kommenterer hun. Før hun viser vei opp trappa.

"Opptatt" står det på døra til organisasjonenes felles møterom.

- Måtte sikre meg at det var ledig, forklarer hun.

Det synes å stemme det som er sagt om Siri Sørli. Godt forberedt, ryddig, bestemt... Viktige egenskaper for en tillitsvalgt.

 

- Tilfeldig, svarer hun når vi spør hvordan hun ble hovedtillitsvalgt.

- En telefon fra daværende hovedtillitsvalgt som ikke tok gjenvalg, smiler hun.

Smil og latter sitter løst.

Etter et par dagers betenkningstid våren 2007, ble svaret ja fra daværende avdelingsleder i avdeling for Døgnhabilitering i Borgenhaven Bo- og rehabiliteringssenter. En modig beslutning, mente mange. Hun hadde kun vært medlem i NSF vel tre år. Ingen erfaring som tillitsvalgt. Hvorfor hun ikke meldte seg inn som ferdig utdannet sykepleier i 1994, vet hun ikke. Det ble bare ikke til det.

Hun sa opp lederstillingen da hun ble hovedtillitsvalgt.

- Mest ryddig slik, mener hun.

I dag har hun permisjon fra full stilling i Porsgrunn kommune, men ingen spesiell stilling å gå tilbake til.

- Tida får vise hvor jeg ender, smiler hun igjen.

Hun er innstilt på å fortsette i vervet en stund til. Hvis medlemmene fortsatt vil ha henne.

NSF har vel 200 medlemmer i Porsgrunn kommune. En økning på 10 prosent det siste året. Med seg på laget har hun 13 plasstillitsvalgte og et dyktig fylkeskontor i ryggen.

- Sms er kjempenyttig for en som jobber 60 prosent på frikjøpt tid.

- Kun 60 prosent?

- Jobber nok mer. Men jeg prøver å være bevisst på at vervet ikke skal ta for mye av fritida.

Hjemme har hun samboer, som hun gikk sammen med på barneskolen. De har to barn hver fra tidligere forhold. Sammen har de anskaffet to hunder.

- Dvergsnausere, presiserer hun.

De to første årene som hovedtillitsvalgt beskriver hun som en opplæringsperiode. Kolleger som kjenner henne er ikke like beskjedne: Hun har hatt en svært bratt læringskurve og tatt initiativ i saker som har vært både arbeidskrevende og utfordrende, er Sykepleien blitt fortalt.

- Blir aldri helt utlært i dette vervet, understreker Sørli, og legger til:

- Har ennå ikke deltatt på grunnopplæringen i NSF. Det blir i mars.

- Styrken min er nok erfaringene jeg har høstet som leder ved to institusjoner i kommunen. Å være hovedtillitsvalgt krever ledelse. I tillegg kjenner jeg arbeidsplassene i kommunen, de fleste sykepleierne og ansatte i administrasjonen. Det gjør direkte kommunikasjon lettere.

 

Hvorfor ble jenta fra Bamble sykepleier?

- Så vanskelige spørsmål!

Hun trekker på skuldrene, før hun fortsetter:

- Ikke lett å si. Mor er hjelpepleier, og allerede som 16-åring hadde jeg sommerjobb ved "Anretningen" på sykehjemmet. Så har jeg en tante som er sykepleier.

Men til Høgskolen i Telemark bar det i 1990. Og fire år seinere var hun offentlig godkjent sykepleier. Fire år? Hun ble mor under utdanningen, og måtte ta ett års permisjon.

- Under utdanningen ble vi stadig minnet på at sykepleie var et kall. Mange ganger lurte jeg på om det bare var jeg som mente noe annet. Heldigvis hadde vi Runar Bakken som lærer. Ung mann med tanker som passet meg bedre. Nemlig at man ikke kommer langt med bare å være snill og grei.

Det rådet har hun tatt med seg fra utdanningen, inn i yrkeslivet og nå som hovedtillitsvalgt.

 

Hendene har lenge flyttet på papirene hun dro opp av ryggsekken da vi satte oss ved møtebordet. "Harmonisering av virksomhetsleder lønn i Porsgrunn kommune" står det å lese.

Nå vil hun snakke likelønn. Noe hun brenner for, og kan vise til resultater.

I 2003 ble det gjennomført en stor omorganisering i kommunen. Det ble vedtatt en to-nivå modell, med flat struktur. Til sammen 65 virksomhetsledere ble plassert på såkalt nivå 2. Store lønnsforskjeller ble avdekket. Virksomhetsledere i kvinnedominerte områder tjente langt mindre enn andre ledere, selv om de hadde ansvar for langt større virksomheter.

- Under lønnsforhandlingene i 2008 gikk NSF til brudd, foredrar Sørli.

Det ble skrevet et veldokumentert prosesskrift til nemnda, og under behandlingen hos kretsmeklingsmannen i juni 2008 fikk NSF sammen med Fagforbundet og Utdanningsforbundet gjennom en protokolltilførsel om "å harmonisere virksomhetslederavlønningene på tvers av kommunesjefsområdene".

- Etter å ha gått gjennom avlønningen til virksomhetslederne viste det seg at 34 av 65 hadde for lav lønn. Alle de 11 lederne som NSF forhandlet for var blant de 34. De hadde mellom 23 000 og 91 000 kroner mindre i lønn. Dette skal nå rettes opp i lønnsforhandlingene de neste tre årene ved at det først settes av penger til de som tjener minst, før det blir forhandlet for alle virksomhetslederne, sier en stolt tillitsvalgt.

- NSF har fått gjennomslag i "kampsaken" når det gjelder ledere. En viktig første seier på vei mot likelønn.

Alt arbeid som hovedtillitsvalgt er ikke like lystbetont.

- Personalsaker er alltid tøffe. Særlig når det sitter medlemmer på hver side av bordet. Da er det viktig å skille fakta og følelser, og påse at lover og regler blir fulgt.

Sørli synes imidlertid jobben alt overveiende er morsom. Som hovedtillitsvalgt opplever hun å ha makt og innflytelse.

- Det må brukes, men ikke demonstreres, presiserer hun med hevet finger.

- I forhandlinger kan man nå langt hvis man har gjort godt forarbeid og kan dokumentere rettferdigheten i kravene. Husk å være konkret! Det holder ikke med et søtt smil, ler hun nesten demonstrativt.

- Det er heldigvis slutt på tida da man lånte foldeskjørt når man skulle i lønnsforhandlinger.

 

Porsgrunn deltar i kvalitetskommuneprogrammet. Her skal folkevalgte, ledere og ansatte gjennom konstruktiv samhandling øke kvaliteten og effektiviteten på det kommunale tjenestetilbudet, som det heter på byråkratspråk.

- Det er nyttig med slike felles arenaer. Flere prosjekter er satt i gang, men det har også avdekket stor uenighet. Særlig i arbeidet med ny rekrutteringsplan er avstanden stor. Politikerne mener kommunen har nok sykepleiere! Kommentar unødvendig, sier Sørli og slår ut med hendene. De blå øynene er blitt skarpere.

Porsgrunn er også IA-virksomhet, uten at det har bidratt til redusert sykefravær.

- Politikerne snakker om at bare man får ned sykefraværet så betyr det økt bemanning. Jeg vil snu problemstillingen. Øk grunnbemanningen og se om ikke det reduserer sykefraværet. Her er vi uenige om hva som kommer først?

Hun kommer ikke til å gi seg.

- Sykepleierdekningen i eldreomsorgen ligger godt under landsgjennomsnittet viser en rapport utarbeidet av Fafo. Politikerne kan heller ikke skjule seg bak at det er vanskelig å rekruttere sykepleiere. Flere som jobber på sykehuset kan tenke seg jobb i kommunen.

- Kommunebudsjettet for 2010 er i denne sammenheng ikke bra, konstaterer Sørli.

Flere ganger har hun dukket opp i lokalpressen og advart mot et flatt kutt på to prosent ved alle kommunens virksomheter.

- Her blir det snakk om kutt i stillinger ved sykehjemmene og i hjemmetjenesten. En svært defensiv tenkning fra kommunen si side i forhold til framtida.

Som hovedtillitsvalgt for den tredje største fagforeningen i kommunen er hun engasjert i flere prosjekter.

"Grenlandspakka" er ett slikt prosjekt. I forkant av samhandlingsreformen har kommunene Porsgrunn og Skien gått sammen med Sykehuset Telemark om å ansette en felles samhandlingskoordinator. Sørli er arbeidstakerrepresentant for Porsgrunn kommune.

For kort tid tilbake hadde de besøk av helse- og omsorgsministeren som ville se på samhandlingen i Grenland.

 

- Hva er klokka?

Siri Sørli vil forsikre seg om at hun ikke kommer for seint til neste møte, mens vi er på vei til parken for å ta bilder.

Hun skal i møte med sykepleierne på Legevakta i Porsgrunn. Tema er forslag om å slå sammen Porsgrunn legevakt og Skien interkommunale legevakt lokalisert nær sykehusets akuttmottak. Hva vil det bety for sykepleierne?

Blir aldri helt utlært i dette vervet.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse