fbpx Streiken står om tariffavtale Hopp til hovedinnhold

Streiken står om tariffavtale

I nesten tre år har NSF jobbet for å få tariffavtale med NHO Service med minstelønn på nivå med andre sykepleiere. - Nå er tålmodigheten slutt. Det er aldri hyggelig å gå ut i streik, men nå har vi ikke lenger noe valg, sier sykepleier Silje Tollefsen ved Paulus sykehjem i Oslo.

På NHO Service sitt eget nettsted begrunner administrerende direktør, Petter Furulund, avvisningen av tariffavtale på følgende måte:

- NHO Service har i dag en tariffavtale med Fagforbundet som dekker sykepleierne. Det er umulig for NHO Service at et annet forbund, som vi i dag ikke har avtale med, skal få andre vilkår enn nåværende avtale.

I en pressmelding fra NHO Service blir det antydet at det hele dreier seg om en interessekamp mellom NSF og Fagforbundet. Dette til tross for at Fagforbundets leder i Seksjon for helse og sosial, Kjellfrid Blakstad, har gått ut og støttet NSF når forbundet kjemper for å få en tariffavtale ved de private sykehjemmene tilsluttet NHO Service.

- Vi støtter alle som kjemper for en tariffavtale, uttaler hun til frifagbevegelse.no.

 

Kommersielle aktører

- Dette er private selskap som vil drive business og det preger deres tariffavtale. Vi ønsker en ryddig privat sektor, mens det NHO Service legger opp til oppfatter vi mer som en piratsektor, sier forbundsleder Lisbeth Normann i NSF.

Tilbudet fra NHO Service ville gitt sykepleierne dårligere lønns- og arbeidsbetingelser enn i andre deler av privat sektor og i det offentlige. Det vil bety 21 000 kroner mindre i minstelønn, ingen minstelønn for spesialsykepleiere, ingen ansiennitetsstige, ikke tallfesting av full lønn under sykdom, svangerskap og fødsel, eller pensjonsordninger, oppsummerer Lisbeth Normann.

- Vi kan ikke akseptere dårligere lønns- og arbeidsvilkår hos sykepleiere i NHO Service enn i privat sektor og i det offentlige. Det vil gi de kommersielle NHO-bedriftene gunstigere betingelser i forhold til ideelle organisasjoner tilknyttet HSH og kommunene når det blir snakk om konkurranseutsetting.

NHO Service er helt uenig:

- NSF framstiller det som om stridens kjerne er minstelønnssatsene. Det er ikke tilfellet, heter det i en pressemelding fra NHO Service. Administrerende direktør mener det faller på sin egen urimelighet at sykepleierne skulle søke seg til dårligere vilkår i privat sektor hvis de kunne få bedre betalt andre steder.

- Hvis det er slik. Hvorfor vil ikke NHO Service da inngå tariffavtale? undres Lisbeth Normann.

 

Streiken utvides

Fra torsdag er det varslet streik ved to institusjoner i Hordaland - Søreide sykehjem og Haukeland Pasienthotell. I tillegg vil sykepleiere ved Lambertseter sykehjem og Madsrud sykehjem i Oslo og Gullhaug bo- og behandlingshjem i Akershus bli tatt ut i streik

Til sammen vil da hundre av NSFs tre hundre medlemmer i NHO Service være tatt ut i streik. Det er opp til arbeidsgiverne å søke om dispensasjon fra streiken som fortløpende vil bli vurdert av NSF.

- Takket være at noen streikeberørte pleiere ikke er på jobb i dag, at LO-organiserte er på jobb sammen med uorganiserte, er det bortimot normal drift nå, sier leder ved Oppsalhjemmet i Oslo til NTB på streikens første dag.

Fagforbundet støtter NSF når forbundet kjemper for å få en tariffavtale.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse