fbpx Fra "åpen retur" til mobil Hopp til hovedinnhold

Fra "åpen retur" til mobil

Spesialsykepleierne på Gastrokirurgisk avdeling ved Oslo universitetssykehus, Ullevål, tar imot flere titalls telefoner fra bekymrede kreftpasienter hver uke.

- Det er et sjokk å få beskjed om at man har fått kreft. Ofte glemmer pasientene mye av den viktige informasjonen de får når de er på sykehuset. Da er vår åpne kontakttelefon et viktig bindeledd mellom den syke og spesialisthelsetjenesten på sykehuset, sier avdelingsleder Solveig Zerener på Gastrokirurgisk poliklinikk. Hun har ansvaret for kontakttelefonen sammen med spesialsykepleierne Reidun Gustavsen og Anne Rita Melvold.

 

Mestre hverdagen
En evaluering av kontakttelefonen over en tomåneders periode viser at mange pasienter som har fått kreft trenger ekstra hjelp til å håndtere både fysiske, mentale og sosiale utfordringer som kan oppstå i forbindelse med sykdommen. Kontakttelefonen gjør at man oppdager, og kan bidra til å forhindre problemer som infeksjoner, underernæring og forstoppelse på et tidlig stadium.

- Mange pasienter trenger bare noen å snakke med, så klarer de resten selv. Hele poenget er å hjelpe dem til å mestre hverdagen med en alvorlig sykdom, sier Reidun Gustavsen.

 

Spare penger
Gastrokirurgisk avdeling hadde opprinnelig et "åpen retur" tilbud til alle opererte pasienter. Det innebar at de kunne komme tilbake til sengeavdelingen ved akutte behov. Tilbudet ble lagt ned på grunn av innstramninger.

- Det var da vi fikk ideen til kontakttelefonen, sier Anne Rita Melvold.
Ikke bare pasientene tjener på tilbudet. Ifølge avdelingsoverlege Bjørn Atle Bjørnbeth sparer sykehuset mange penger på å bruke en kontakttelefon. Antall gjeninnleggelser er blitt redusert fordi mange pasienter nå klarer å mestre hverdagen selv med litt ekstra hjelp via telefon.

Alle pasienter som kommer til Gastrokirurgisk avdeling får nummeret til kontakttelefonen før de forlater avdelingen etter første konsultasjon.

Antall gjeninnleggelser er redusert med litt ekstra hjelp via telefon.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse