fbpx Canadisk sprøyterom vant rettssak Hopp til hovedinnhold

Canadisk sprøyterom vant rettssak

Sprøyterommet Insite i Vancouver i Canada får fortsette. Den langvarige rettssaken mellom staten og provinsen er over, til glede for brukere som Clyde Wright (bildet).

Den konservative regjeringen i Canada liker ikke at Vancouver siden 2003 har hatt et sprøyterom hvor rusavhengige får sette sprøyter med ulovlige stoffer som heroin, kokain og metaamfetamin under medisinsk overvåking av sykepleiere.

Ifølge den konstitusjonelle lovgivningen har staten ansvaret for det juridiske rundt kriminalitet, mens provinsene har ansvaret for helsetilbudet til canadierne. Dermed har det lenge vært uklart om driften av sprøyterommet Insite i Vancouver egentlig er lovlig. Stat har stått mot provins i dette spørsmålet i flere år.

 

Anke ventes

På fredag ble det klart at staten ikke kan overprøve provinsens rett til å bestemme over sitt eget helsetilbud. Det var British Columbia Court of Appeal som kom fram til at driften er lovlig. Både nåværende og forrige ordfører i Vancouver er glade for dommen.

- Vi skal ha et halvt dusin av slike trygge injeksjonssteder over hele landet, sa tidligere ordfører Philip Owen til en jublende folkemengde utenfor tinghuset i Vancouver da dommen ble kjent fredag.

Det er ventet at staten vil anke dommen, og saken vil da komme opp for Høyesterett.

- Jeg synes ikke det er en god idé å anke og jeg tror ikke regjeringen vil få medhold. Regjeringen bør ikke bruke millioner av dollar av skattebetalernes penger i et forsøk på å stenge et tilbud som forskning viser har en helseeffekt. Pengene bør heller brukes på å starte flere tilbud for å hjelpe rusavhengige, sier Peter McKnight, en spaltist i avisa The Vancouver Sun.

 

- Unike tiltak

Norsk Sykepleierforbund (NSF) sendte en delegasjon til Insite i april i fjor for å se og lære hvordan de arbeidet med skadereduksjon blant rusavhengige der. Spesialrådgiver Svein Roald Olsen var en av dem som var med:

- Dette er gode nyheter for sprøyterommet Insite som over flere år har dokumentert sin legitimitet gjennom tilbakemelding fra brukerne og forskningsresultater. Tiltaket har bidratt til redusert infeksjonsfare, gitt økt trygghet og større verdighet for hjemløse rusavhengige i Vancouver, sier han.

Olsen mener at sprøyterommet både i Vancouver og i Oslo representerer unike tiltak i sine respektive land.

- De ansatte har begge steder vist en evne til å jobbe systematisk og har dokumentert sin virksomhet gjennom forskning og gode evalueringer. Likevel har begge tiltakene måttet leve med en usikker fremtid. Derfor er det nå gledelig at begge sprøyterommene har mulighet til å videreføre sin virksomhet, ikke minst juridisk, sier Olsen.

Sykepleien besøkte sammen med NSF sprøyterommet Insite i april i fjor, og skrev om det i nummer 7.

 

 

Vi skal ha et halvt dusin av slike trygge injeksjonssteder over hele landet.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse