fbpx - AMK-sykepleierne er utsatt Hopp til hovedinnhold

- AMK-sykepleierne er utsatt

- Hendelsen på Tøyen i Oslo viser hvor vanskelig jobben på AMK kan være. Det handler om kommunikasjon, sier Ole-Petter Vinjevoll, leder i landsgruppen for akuttsykepleiere.

Ole-Petter Vinjevoll synes det er vanskelig å kommentere saken i Oslo. Vinjevoll er leder i Norsk Sykepleierforbunds Landsgruppe av Akuttsykepleiere (NLAS).

- Men det viser igjen hvor vanskelig det kan være å kommunisere via telefon, sier han, og viser til en sak i Trondheim som han kommenterte til sykepleien.no i desember.

 

Føler seg truet
Den aktuelle hendelsen i Oslo involverer personalet på akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK), ambulanspersonalet og politiet. Helsepersonellet skal ha følt seg truet og tilkalte politiet.  Derfor ble de forsinket. Den akutt syke kvinnen døde av hjertestans, og pårørende har anmeldt saken.

Vinjevoll poengterer at hvis AMK-personell eller prehospital tjeneste føler seg truet, så står egen sikkerhet øverst på prioriteringslisten.

- Det er helt klart at å kommunisere på telefon er ekstra vanskelig. Hvis pårørende blir redde, kan en reaksjon være at de bli aggressive og sinte, og de på AMK-sentralen kan føle seg truet. Men ikke alle trusler føles like alvorlig. Det kommer an på sammenhengen.

 

På utsatt post
Om kommunikasjonsproblemer er et økende problem, har ikke Vinjevoll statistikk over.

- Det er riktignok flere utlendinger i Norge. Men kommunikasjonsproblemer kan like gjerne oppstå med herr hvermannsen fra Norge, påpeker han.

 

- Frykter du for at slike saker kan gi AMK-personalet et dårlig rykte?

- Trusler kommer til tider, og språkvansker oppstår. Det kan være utfordrende å håndtere. Derfor er det så viktig med kursing av personalet. Det er jo ikke bra hvis folk vegrer seg for å ta sånne jobber. De sitter utsatt til med tanke på pressen. Men om det fører til at de er redde, er vanskelig å si.

 

Mange AMK-sentraler
NLAS har ennå ikke fått noen henvendelser fra medlemmene om Oslo-saken.  Men Vinjevoll antar at temaet nå blir diskutert på mange vaktrom rundt om.

Det er 20 AMK-sentraler i Norge, inkludert den på Svalbard. Fire av dem er store med regionalt ansvar, blant annet den i Oslo og Akershus.  Også Tromsø, Trondheim og Stavanger har regionale AMK-sentraler.  

- I tillegg er det mange legevaktsentraler der sykepleiere jobber. De kommuniserer jo også på telefon om akutt sykdom.

 

Rullerer
Han antar at rundt et par hundre sykepleiere har AMK-sentraler som sin arbeidsplass. De er ulikt organisert, og det fins ulike rulleringssystemer. Noen jobber også i akuttmottak eller andre relevante avdelinger.

- Språkvansker og trusler seiler opp som et enda viktigere tema for akuttgruppens medlemmer?

- Det kan se sånn ut. Det bør bli tema på våre årlige akuttdager i oktober. Ellers kan vi oppfordre lokalgruppene til å ha det som tema på dagskonferanser. Og så kan vi snakke med ledere om det, blant annet om kurs, sier Vinjevoll.

 





Men ikke alle trusler føles like alvorlig.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse