fbpx Tøft å være syk i Sverige Hopp til hovedinnhold

Tøft å være syk i Sverige

Etter 180 dager med sykemelding risikerer syke svensker å miste sin inntekt. Norske politikere synes sykelønnsordningen er for dyr og vil stramme inn.

Unio advarer, og ber politikerne tenke seg godt om før de gjør som svenskene.

Dersom legen mener du kan gjøre en annen og mindre krevende jobb, kan du ikke være sykemeldt. Om du er kvalifisert for å få en slik jobb, spiller ingen rolle i vurderingen. Legen skal vurdere deg og din sykdom opp mot hele arbeidsmarkedet.


Norge diskuterer

I Norge er sykelønnsordningen satt på den politiske dagsorden. Politikerne vil spare penger. I så måte kan den svenske ordningen virke fristende.

De fleste er enig i at det må gjøres noe med det høye sykefraværet. Men å kutte i sykelønnsordningen er imidlertid noe fagforeningene ikke vil være med på.

I dag diskutreres blant annet sykefravær og sykelønnsordningen på Unios årlige konferanse. Årets tittel er: Livsløgn, likeverd og lykke.

- I alle bransjer har kvinner et systematisk høyere sykefravær, særlig i helse- og sosialsektoren. Statsminister Jens Stoltenberg og regjeringen bør tenke seg veldig godt om før de strammer inn sykelønna. Det vil nemlig særlig ramme kvinnene, småbarnsmødre som er hardt presset fra før. De har vært med på å stemme fram den rødgrønne regjeringen, og kan oppleve dette som et svik, sier Folkestad til Dagsavisen.


Rammer kvinner hardest

De nye og strengere reglene i Sverige har skapt debatt. Den nye ordningen har virket i over ett år. Nå begynner virkningene å vise seg.

Det ser ut til at Folkestad kan ha rett. I Sverge viser det seg at kvinner over 50 år med smerter i nakke skuldre, er spesielt utsatt med den nye ordningen.


Vanskelige tider

Svensk presse har skrevet om flere saker der kvinner med smertelidelser må ut og søke ny jobb. For de kvinnene det gjelder føles det urettferdig. For mange av dem er det vanskelig å få en annen jobb. I noen tilfeller er det heller ikke snakk om at de vil klare å jobbe full tid.

I de nye reglene står det i tillegg at man ikke kan være deltidssykemeldt dersom det ikke er stor sannsynlighet for at man vil være i full jobb innen ett år.


Legeforeningen reagerer

Den svenske legeforeningen advarte mot slike ringvirkninger i sitt høringssva før ordningen ble innført. Etter at media har trukket frem flere saker på hvordan ordningen virker, reagerer Legeforeningen på nytt.

- Svært syke mennesker tvinges til å søke nye jobber. Selv om de har mulighet til å jobbe deltid hos sin arbeidsgiver. Det er hårreisende, sier lederen av den svenske Legeforeningen, Eva Nilsson Bågenholm til lakartidningen.se.

Et utvalg satt ned av regjeringspartiene har vurdert om reglene skal skrives om.

- Da kan det bli slik at sykemeldte svensker ikke skal prøves mot hele arbeidsmarkedet dersom det vurderes som urimelig, melder lakartidningen.se.

Her kan du lese dagens svenske regler

Og her kan du lese Försäkringskassans høringssvar på utvalgets forslag til endringer.

Les også: Oppmyking for alvorlig syke

- Svært syke mennesker tvinges til å søke nye jobber. Selv om de har mulighet til å jobbe deltid hos sin arbeidsgiver. Det er hårreisende, sier lederen av den svenske Legeforeningen, Eva Nilsson Bågenholm til lakartidningen.se.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse