fbpx Skolemetode ga godt miljø Hopp til hovedinnhold
Kandidat 13

Skolemetode ga godt miljø

I Larvik tar de folk på fersken når de gjør noe bra. Resultat: Sykefraværet i pleie- og omsorgsavdelingen har stupt.

Smartpris: Vårs imellom
Idemaker: Per Busk, Larvik kommune


Problemene ved avdeling Farris, med høyt sykefravær og dårlig omdømme, tårnet seg opp i 2007. Ansatte søkte seg bort og det var vanskelig å få rekruttert personell. De tre lederne og rundt 40 ansatte slet voldsomt etter en omorganisering.

Da kom assisterende avdelingsleder Anne Margrethe Sørbø Tanum på ideen å prøve et tiltak hun hadde hørt om på barnas skole. Norske skoler bruker programmet Agression Replacement Training (ART) til trening av sosial kompetanse for elever med atferdsproblemer.

- Gjennom ART lærer elevene seg sosiale ferdigheter og stressmestring. ART sørger for systematisk anerkjennelse av alle barn gjennom positive tilbakemeldinger. Vi mente at vi kanskje kunne dra nytte av denne metodikken om vi klarte å «oversette» den til en voksenvariant, forteller fagkonsulent Per Busk ved Stavern og Brunlanes omsorgstjeneste.

Avdeling Farris har tolv sengeplasser, men betjener også de hjemmeboende i området.


Lederne først

To rutinerte ART-instruktører fra skoleverket drillet første avdelingslederne i å fokusere utelukkende på det positive.

- Vi var bevisste på at vi måtte begynne med lederne. Om ikke de gikk foran, ville ikke de ansatte følge etter. Egen atferd og språkbruk var helt sentralt. Da avdelingslederne fikk den positive holdningen under huden, ble også de ansatte involvert. I stedet for å fokusere på nedskjæringer og bemanningsproblemer, skulle alle gi hverandre anerkjennelse gjennom ros og oppmerksomhet. De skulle gi minst fem positive tilbakemeldinger før de kunne bemerke noe negativt.


Onsdagsros

I skoleverket bruker man et system for belønning («pogs») som ikke kunne fungere i en voksen setting. I stedet har avdelingen introdusert en egen «markør» i form av et kubbelys som tennes hver onsdag på avdelingsmøtet. Her snakker både ansatte og ledelsen om positive ting som har skjedd siste uken. Har pårørende skytt av noen, fortelles det her. Har noe gått bra, deles det med andre.

- Metoden kan kanskje virke banal. Men effekten har vært overveldende. Trivselen har økt, fraværet har gått ned fra 18 prosent til syv, og det er flere søkere til sommerjobber og ledige stillinger. Nå ønsker alle at metoden skal videreføres som et permanent tiltak, sier Per Busk.

Gi din stemme.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse