fbpx Effektiv forstøver Hopp til hovedinnhold
Verkstedet

Effektiv forstøver

Flere medikamenter kan inhaleres ved hjelp av en forstøver som omdanner medikamentvæsken til små partikler med en ideell partikkelstørrelse fra 2,3 - 6 mikron (1 mikron (µm) = 1/1 000 000 meter). Fordelen med inhalasjon er en særlig rask og lokal effekt i luftveiene uten at en får så stor systemisk effekt.

Det er flere medikamenter som gis som forstøvet inhalasjon og det finnes flere typer utstyr til å administrere medikamentaerosolen med. Det som er viktig er at pasienten får tilført medikamentet slik at det kommer ned i lungene og virker raskt.

På anestesiavdelingen på Rikshospitalet bruker vi primært en ultraforstøver (Aeroneb® Pro). Dette er blant annet basert på en oppgave skrevet av intensivsykepleier Edith Slaastad, Barneintensiv ved Rikshospitalet og flere andre artikler som er skrevet om emnet.

Ved en ultraforstøver vibrerer et gitter elektromagnetisk slik at væsken (medikamentet) blir tvunget gjennom små hull som bestemmer partikkelstørrelsen i aerosolen som dannes. Dette tilfører ikke ekstra gasstilførsel i systemet. Det er en fordel ved samtidig bruk av respirator eller anestesiapparat med sirkelsystem. Vi har med hell brukt systemet i forbindelse med pasienter ventilert med sirkelsystem på operasjonsstuen og på respirator på intensiv. Utstyret kan også lett brukes av selvpustende pasienter ved å bruke ett munnstykke.

På Rikshospitalet bruker vi to alternativer. 1: Aeroneb® Pro og 2: Sidestream®.

Aeroneb® Pro

Fordeler:
Rask og meget effektiv forstøving av medikamentet. Gir ca. 0,3 ml/minutt med forstøvet medikamentvæske og en partikkelstørelse på ca. 2,4 mikron. Det er en tilnærmet ideell partikkelstørelse. Aeroneb kan brukes til alle medikamenter. Mer enn 80 prosent av medikamentet blir forstøvet med partikkelstørrelse mindre enn 5 mikron. (2,3 - 6 mikron ideelt). Dette kan brukes med enhetens oppladbare batteri. Systemet kan etterfylle medikament uten noen luftlekkasje.  Det har et meget stort anvendelsesområde ved at det kan brukes på alle pasientgrupper. Dessverre finnes det alltid unntak. Vi har laget en prosedyre for bruk i forbindelse med anestesi og sirkelsystem. Det går an å koble til en sprøytepumpe for å tilføre den nødvendige medikamentmengden i forstøveren ved behov for kontinuerlig innhalasjon over lengre tid.

Ulemper:
Batteriet må lades/vedlikehold-lades. Flergangsutstyr krever rengjøring. Har dyrere deler enn engangsutstyr. Blir av og til kastet ved en misforståelse.

Sidestream®

Som en reserve ved mange pasienter med behov for innhalasjonsmedisinering har vi også Sidestream®. Det er en forstøver drevet med friskgasstilførsel gjennom et venturisystem som lager forstøvertåke av medikamentet. En vanlig friskgasstilførsel på dette systemet er ca. 5 l/minutt, men dette kan justeres etter behov. Dette er en akseptabel løsning hvis vårt primærvalg Aeroneb® Pro ikke er tilgjengelig.

Fordeler
Engangsutstyr Bruk og kast. Enkel i bruk. Kun justering av friskgassflow. Vanligvis er O 2brukt som drivgass. Krever ingen strøm, batteri som må lades etc.

Ulemper
Gir ikke like "fin" forstøvertåke som Aeroneb® Pro og krever ekstra gasstilførsel. Det kan være et problem på særlig små intuberte pasienter. Det endrer også den forhåndsinnstilte gasskonsentrasjonen som eventuelt må justeres i forhold til pasientens behov.

Referanse:
Inhalasjon til barn på respirator av Edith Slaastad desember 2002. Barneintensiv, Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet.
Oppgave skrevet i forbindelse med søknad om klinisk spesialist i intensivsykepleie.

Ved en ultraforstøver vibrerer et gitter elektromagnetisk slik at medikamentet blir tvunget gjennom små hull som bestemmer partikkelstørrelsen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse