fbpx Lanserer ny diabetestest Hopp til hovedinnhold

Lanserer ny diabetestest

Stadig flere i Norge får type 2-diabetes. Nå blir testen som kan fortelle deg om du er i faresonen gjort tilgjengelig ved alle landets legekontor og apotek.  

I dag starter helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen en kampanje der målet er å oppdage skjulte tilfeller av type 2-diabetes. I kampanjen inngår en test som er utarbeidet av Helsedirektoratet i samarbeid med Norges Diabetesforbund. Den skal gi en indikator om hvorvidt du befinner deg i faresonen for å utvikle sykdommen eller ikke. 

Fanger opp risikopasienter

- Ved å svare på åtte spørsmål knyttet til blant annet alder, KMI (Kroppsmasse indeks), midjemål, kosthold, arv og mosjon, kan du enkelt regne ut din egen statistiske risiko for å utvikle type 2-diabetes i løpet av de neste ti årene, sier informasjonsrådgiver i Norges Diabetesforbund, Linn Frenningsmoen, til Sykepleien.

Samtlige av landets fastleger skal allerede ha mottatt testen, og i løpet av høsten blir den gjort tilgjengelig ved alle apotek. Med testen vil det også følge med et målebånd, som gjør det mulig å måle egen livvidde.

Finsk idé

Ideen til diabetestesten er hentet fra Finland, der erfaringene fra den såkalte «FindRisk» testen har vist seg å være svært gode. Flere tilfeller av uoppdaget type 2-diabetes ble funnet etter at alle voksne ble oppfordret til å ta testen.

- Vi vil anbefale alle som scorer høyt på testen, og som dermed befinner seg i risikosonen, til å kontakte fastlegen sin for ytterligere utredning, oppfordrer Frenningsmoen.

Leder av NSFs faggruppe for diabetessykepleiere, Tilla Landbakk, håper den nye testen kan fange opp flere type 2-diabetikere i startfasen av sykdommen.

- Viktig å forebygge

- Type 2-diabetes er en snikende sykdom, som man ofte kan ha lenge før den blir diagnostisert. For å unngå senkomplikasjoner er det viktig å oppdage sykdommen så tidlig som mulig. Derfor er det flott at denne testen blir gjort tilgjengelig for alle, sier hun.

Landbakk er spesielt opptatt av å forebygge der det er økt risiko for sykdomsutvikling.

- Særlig bør de med familiær opphopning av diabetes være på vakt. Nå er det jo ikke nødvendigvis slik at man unngår å få diabetes selv om man mosjonerer og spiser sunt, men det kan absolutt være med på å virke forebyggende.   

Kan unngå senkomplikasjoner

Mens type 2-diabetes tidligere opptrådte blant den eldre del av befolkningen, ser man i dag en kraftig økning blant yngre som får sykdommen.

- Det er spesielt viktig at de som skal leve lenge med type 2-diabetes blir oppdaget tidlig, slik at de unngår senkomplikasjoner, sier Landbakk.

Ifølge tall fra Norges Diabetesforbund har om lag 240 000 nordmenn type 2-diabetes. Av disse regner man med at nærmere halvparten har diabetes uten å vite om det. Antall nordmenn med type 2-diabetes er firedoblet de siste femti årene. Hvert år får anslagsvis 6 000 - 7 000 nordmenn diagnosen type 2-diabetes.

Testen kan også tas på nett.  

«Type 2-diabetes er en av våre tids store folkesykdommer. Nå lanserer vi en test som viser om du kan ha risiko for å utvikle sykdommen. Ta testen - det har jeg gjort. Har du risiko for å utvikle type 2-diabetes, kan du forsøke å forebygge sykdommen ved å endre levevanene. Det kan du gjøre ved å spise sunnere og bevege deg mer». Fra pressemeldingen til helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse