fbpx Kvinner får ulik behandling Hopp til hovedinnhold

Kvinner får ulik behandling

Kvinner i Norge tilbys ulik behandling for samme gynekologisk lidelse, ifølge en undersøkelse gjort ved Kvinneklinikken ved Oslo universitetssykehus, Ullevål.

Av forskjellene nevnes det at store avdelinger oftere behandler gynekologiske pasienter med moderne metoder enn det mindre avdelinger gjør.


Nasjonal strategi

Av 47 avdelinger som har rapportert informasjon til Nasjonalt pasientregister, viser det seg at store gynekologiske avdelinger i mye større grad enn mindre, benytter  kikkehullskirurgi ved inngrep.

- Det er nødvendig med en nasjonal strategi for å redusere bruken av åpen kirurgi ved behandling av godartede gynekologiske tilstander, sier klinikksjef Bjørn Busund ved Kvinneklinikken på Ullevål på sykehusets hjemmeside.


kikkehull fremfor åpne inngrep

Fagmiljøene anbefaler at kvinner som er gravide utenfor livmor, eller som har cyster på eggstokkene, får dette fjernet med kikkehullskirurgi (laparoskopi) fremfor åpne inngrep (laparotomi). Kikkehullskirurgi eller vaginal teknikk anbefales også for de som skal fjerne livmor.

Årsaken er at kikkehullskirurgi gir mindre smerter etter inngrepet, lavere risiko for sårinfeksjoner, korte sykehus innleggelse og kvinnene kommer seg raskere på bena igjen.


Hvorfor er det slik?

- Årsaken til variasjonen i behandlingstilbudet er ikke evaluert, men kan skyldes ulik behandlingstradisjon, manglende kompetanse og utilstrekkelig opplæring i alternative teknikker til et åpent inngrep, sier Busund på hjemmesiden.


Bør være et krav  

Hvert år utdannes det i overkant av 20 gynekologer i Norge. Det stilles imidlertid ingen krav om ar de skal kunne fjerne livmor ved hjelp av kikkehullskirurgi eller vaginalt.

- Det bør inn som et ferdighetskrav i utdanningen, ifølge Busund.

 

Statistikk:

Åpne inngrep som behandling av gravid utenfor livmor:

2003: 24 prosent
2006: 14 prosent

Åpne inngrep hos kvinner med cyster på eggstokkene

2003: 50 prosent
2006: 41 prosent

Åpne inngrep ved fjerning av livmor

2003: 75 prosent
2006: 62 prosent

Kilde: Oslo universitetssykehus, Ullevål

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse