fbpx Menn som slår Hopp til hovedinnhold

Menn som slår

Kvinner mellom 15 og 44 år, har større sjanse for å bli voldtatt og mishandlet, enn å rammes av kreft, trafikkulykker og krigssituasjoner.

- Vold mot kvinner er en epidemi, sier Nthabiseng Lebaka

 

"En sykepleier kommer på jobb med bruddskader. Hun sier til sine kolleger at hun gikk på en dør. Noen uker senere kommer hun på nytt på jobb med bruddskader. Hun sier da hun falt og slo seg i fylla. Ikke lenge etter kom hun på ny skadet. Også denne gangen sier hun at hun skadet seg i fylla. Kollegene tror hun har et rusproblem og får henne inn i et rehabiliteringsprogram. Det viser seg at sykepleieren ikke har alkoholproblemer i det hele tatt. Det er mannen hennes som slår. Det har pågått de siste fire årene."


Betegnende historie

Historien fortelles av sykepleier Nthabiseng Lebaka. Hun jobber med voldsproblematikk i Lesotho. Fortellingen er ikke spesiell, sier hun, men betegnende for mange kvinners situasjon.


Det kan skje deg  

Hver tredje kvinne i verden vil en eller annen gang i løpet av livet bli utsatt for vold. - Det er en uhyggelig statistikk. Vold mot kvinner er et universelt problem. Det spiller ingen rolle om du er fattig, rik, velutdannet eller ulærd. Vold kan ramme alle. Men i enkelte kulturer er det vanskelig å få gjort noe med det, sier hun.


Kvinner - mannens eiendom

-I mange kulturer er det vanlig at mannen betaler medgift når de inngår ekteskap. Dersom han mishandler sin kone og blir konfrontert med det, vil han si det er hans rett. Han har betalt for henne og anser henne som sin eiendom. Hva han utsetter sin kone for er hans og ingen annens sak, sier Nthabiseng Lebaka, er sykepleier og jobber med voldsproblematikk i Lesotho.


55 000 voldtas hvert år

I Sør Afrika anmeldes det hvert år 55 000 voldtekter. Lebake sier at mørketallene likevel er store.

-Mange tør ikke si ifra. De er redd de ikke blir trodd, eller at de vil få det enda verre dersom de sier noe, forteller hun.


Sykepleiere spesielt utsatt  

Halvparten mord som rammer kvinner er utført av menn som er eller har vært deres kjæreste. I tillegg er sykepleiere 16 ganger mer utsatt for vold eller trusler enn andre som jobber i serviceyrker.

Les også Tiltak mot trusler og vold

Sykepleiere skades på jobb

Sykepleiere livredde på jobb

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse