fbpx Sykepleiere får profylakse Hopp til hovedinnhold
Svineinfluensa del 3

Sykepleiere får profylakse

Pandemikomiteen har utpekt to grupper som kan få antivirale midler som Tamiflu og Relenza forebyggende. Helsepersonell er en av dem.

- Vi anbefaler ikke at helsepersonell generelt skal bruke antivirale midler profylaktisk. Men dersom de blir eksponert for influensasmitte gjennom et uhell, som for eksempel at en pasient nyser på dem, anbefales antivirale midler som såkalt "post-eksposisjons-profylakse", sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen (bildet) i Helsedirektoratet.
Dette er et av rådene som kom etter at pandemikomiteen hadde et møte i dag, hvor det blant annet ble diskutert hvilke smittevernsrutiner som skal følges dersom svineinfluensaen kommer til Norge.
Den andre gruppen som skal få antivirale midler som Tamiflu eller Relenza forebyggende, er pasienter i risikogruppe for å få alvorlige komplikasjoner. Ellers er rådet klart: Ingen leger får skrive ut resept på antivirale midler på annen indikasjon enn at pasienten er smittet av influensa, fra nå. Medisinen har effekt dersom den gis innen de første 48 timer.

 

Ikke munnbind til syke
Som Sykepleien skrev i går, anbefales ikke bruk av munnbind, slik vi ser på bildene fra Mexico. Munnbind kan virke mot sin hensikt ved at fingrene kan komme borti smitte dersom man retter på munnbindet med hendene.
- Dette er i tråd med WHOs kunnskapsoppsummeringer. Vi fraråder også å ha munnbind på influensapasienter. Dette er syke mennesker som har vanskelig for å puste, det er heller ikke dokumentert effekt av slik bruk. Det kan bare bli snakk om å bruke dette unntaksvis, for eksempel dersom pasienten skal transporteres gjennom folkemengder, sier Larsen.
Ellers anbefales det fra Pandemikomiteen at sykehus, sykehjem og hjemmesykepleien følger dagens rutiner for dråpesmitte.


 

Stor arbeidsbelastning
- Hva bør sykepleiere i Norge gjøre nå i en så tidlig fase av en mulig pandemi?
- Det aller viktigste jeg kan si til den enkelte sykepleier er at slik vi følger sykdommen nå, ser det ut til å være en nokså ordinær influensa når det gjelder graden av alvorlighet. Men en eventuell pandemi vil antakelig medføre en svær arbeidsbelastning for landets sykepleiere i og med at også helsepersonell vil bli syke og borte fra jobb. Det er et løft vi i helsevesenet må ta hvis den kommer. Foreløpig har den ikke flyhastighet, sier helsedirektør Larsen.
- Hva bør helsesøstre si til alle de som lurer på om de skal ta den vanlige sesonginfluensavaksinen?
- Den vil ikke hjelpe mot svineinfluensa. Det er heller ikke grunn til å tro at de som var syke i vinter har opparbeidet seg noen immunitet, sier Larsen.


Ingen smitte i Norge
Foreløpig er svineinfluensa ikke påvist i Norge. De nye landene som er kommet til i dag, er et bekreftet tilfelle i Costa Rica, tre i Tyskland og et i Østerrike. I Norge er elleve prøver fra åtte pasienter analysert ved Folkehelseinstituttet, alle med negative resultat. Onsdags morgen var det kommet inn mellom 25 og 30 nye prøver, men man regner med at antallet vil øke i løpet av dagen.

Vi anbefaler ikke at helsepersonell generelt skal bruke antivirale midler profylaktisk.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse