fbpx Leger kan for lite om hiv Hopp til hovedinnhold

Leger kan for lite om hiv

En fersk levekårsundersøkelse gjort blant 300 hiv-positive i Norge, avslører stor kunnskapsmangel om hiv blant norske fastleger.

I rapporten «Fra holdninger til levekår. Liv med hiv i Norge i 2009», som er gjennomført av Fafo i samarbeid med HivNorge og med støtte fra Helsedirektoratet, kommer det frem at en av fem hiv-positive ikke har vært hos fastlegen sin i løpet av det siste året. Og de spurte gir fastlegen bunnplassering sammenliknet med andre helsetjenester.

Ifølge mange hiv-positive vet nemlig ikke fastlegen deres hvordan viruset smitter, og flere kan fortelle om en hysterisk oppførsel fra legenes side.

Bekymret

Tidligere styreleder i Landsforeningen mot AIDS og forsker i Fafo, Arne Backer Grønningsæter, har ledet undersøkelsen. Han er bekymret over tilbakemeldingene.

- Noen av tingene disse menneskene forteller om, burde legene vite om. De burde ha et greit og enkelt forhold til hva som er et realistisk smitteregime. Dette er helt elementær kunnskap, og når ikke legene har den, så synes jeg det er veldig rart, sier han til NRK.

I undersøkelsen blir hiv-positive spurt hvorvidt de er fornøyd eller misfornøy med behandling og oppfølging fra sykehus, poliklinikk og fastlege. For samtlige tjenester er flertallet av dem som har svart, mer fornøyd enn misfornøyd med den behandlingen og oppfølgingen de mottar.

- Overraskende mye dårlig behandling

Samtidig vitner flere av kommentarene fra de spurte om opplevelser av et svært variert kunnskapsnivå i norsk helsevesen:  

«Kunnskapsløsheten blant fastlegene er sjokkerende stor».

«Det er faktisk helsepersonell som er verst. Jeg får fortsatt overraskende mye dårlig behandling på sykehus, hvor de har smitteregimer som henger igjen fra 80-tallet, hvor du får beskjed om å spise av plasttallerkener og plastbestikk, og helst ikke i nærheten av de andre pasientene».  

«Helsevesenet burde hatt opplæring. Det er sånne holdninger innad som er helt skumle! Folk som kommer for å ta en hiv-test, så nekter legen å gjøre det for du ser ikke ut som en med hiv».

Legene burde ha et greit og enkelt forhold til hva som er et realistisk smitteregime.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse