fbpx Kjenner når det drar seg til Hopp til hovedinnhold

Kjenner når det drar seg til

LIER: – En tidsinnstilt bombe, sa politiet om fjortenåringen «Svein». Selv betegner han seg som en rolig fyr.

Åtte år etter politimannens bombastiske utsagn, begikk «Svein» et drap under særdeles skjerpende omstendigheter. Han var psykotisk da han gjorde det, og ble dømt til psykiatrisk behandling. I dag bor han bak lukkede dører på sikkerhetsenheten på Sykehuset Buskerud.

Mest vonde minner

Nøkkelknippet vris i flere låser til det knepper lett og døren inn til korridorfløyen åpnes. Han ser ikke ut som en av Norges farligste menn idet han kommer stillfaren over dørstokken. Fysikken er ikke det mest dominerende trekket ved 29-åringen. «Svein» avslår tilbudet om en spasertur ute. Han gidder ikke å gå tur i nærområdet. Etter snart seks år kan han alle trær og busker utenat. Hadde forslaget vært til Teknisk Museum, eller Sjøfartsmuseet, ville svaret blitt et annet. Han savner turene dit. Var der som barn. Vil huske disse opplevelsene om og om igjen. Mye annet har skjedd som han helst vil glemme.

- Jeg ruset meg mye på det meste da jeg var ung. Unntatt heroin, da.

- Hvorfor?

«Svein» vrir seg i stolen. Knytter hendene sammen. Ser ned i bordplaten i det hvite rommet.

- Jeg skulle gjerne ha spolt tilbake tiden. Husker litt av det. Jeg hadde det mye gøy, men mye mer helvete. Det ble mye tull. Miljøet var slik.

Han orker ikke å snakke om foreldrene. Nøyer seg med å si at barndommen ikke var bra. Fosterhjemmet han bodde i fem og et halvt år etter at det meste gikk over styr, føltes ikke som noe hjem. Tvert imot.

- Det var jævlig og sjukt der.

Nettverket rundt unggutten var syltynt.

- Jeg sa jeg trengte hjelp. Ingen trodde meg. Det er ikke så lett å se at jeg har det dårlig. Synes  ikke utenpå - og jeg orker ikke å mase. Sier ikke så mye, jeg.

Suget etter tilhørighet førte tenåringen strake veien inn i to ulike ekstreme miljøer. Her fikk han aksept ved å holde seg innenfor snevre intellektuelle og fysiske grenser. Han sjonglerte mellom miljøene. I dag er det massive sølvkjedet rundt halsen hans et synlig minne fra en fjernere fortid. Han kjøpte det samme år som drapet. Nå unngår han tidligere bekjente. Han vet at et gjensyn med dem kan bety stor fare. Vil ikke tilbake dit.

- Jeg ble veldig farlig når jeg ruset meg. Særlig under nedturen, kombinert med alkohol. Du kan bli fryktelig gæren i løpet av de 24 timene det varer.

- Kjenner meg selv bedre

I ERM-behandlingen er rus-sug og kontakt med gamle miljøer satt opp som tilleggsforvarsler av behandlerne. Tankeforstyrrelser, uro, fjernhet og angst er også dårlige tegn, forvarsler som «Svein» selv har satt opp.

- Du har vært med på ERM-prosjektet her på huset siden oktober i fjor. Hvordan er det?

- Jeg vet ikke, man får jo kartlagt en del ting da. Jeg forteller bare om hvordan formen er. Jeg vet egentlig ikke hva sykepleierne vil frem til helt til slutt, men jeg lærer i alle fall meg selv å kjenne litt bedre. Når symptomene som tyder på at ting går den gale veien kommer, tar jeg kontakt. Så roer det hele seg.

- Hvordan var det før du kom hit?

- Da var jeg innlagt på en annen sikkerhetsavdeling. Det er bedre å være her.

- Hvorfor?

- Når ting gikk imot, var terskelen for å bruke tvang med belte veldig lav, føler jeg. Det var kjipt. Jeg sa bare fra om hva jeg mente. Beltebruken skjedde fire ganger. Her har det ikke skjedd en eneste gang. Her kan jeg si fra. Det er lov å ha meninger.

Han har hatt noen aggressive utbrudd på Lier. Siste gang var da «Svein» følte at han ikke ble trodd under en ruskontroll. Da gikk det slag i dører og vegger.

- Men slike episoder er stort sett over nå.

Ønsker rolig liv

Seks år på sikkerhetsenheten på Lier har gitt stabile og trygge rammer, men «Svein» føler fortsatt at han mangler et hjem.

- Jeg er drittlei nå. Vil ha et hjem. En egen bolig i en institusjon med mindre folk rundt meg og mye mer å gjøre.

«Svein» mener han har utviklet seg mye siden han ble tatt for drap.

- Jeg er ikke så aggressiv nå, er mye roligere. De nye medikamentene hjelper. Det er ikke så mange stemmer inn i hodet mitt - litt er det jo - men mye mindre.

- Ønsker du å fortsette med ERM-metoden fremover?

- Ja, når forvarslene kommer er det på tide å ta tak i dem.

- Hvordan ønsker du helst å ha det?

- Stille og rolig. Jeg liker ikke folk som bråker mye, for å si det sånn. Kunne tenke meg en tur hver dag med en person jeg går overens med. Jeg har en del ressurser og prøver å skape en trivelig tilværelse i stuen når jeg kan slappe av. Tar ansvar for det. Men jeg er en angstfylt person. Det bor mye redsel inni meg.

Dette er ERM-metoden:

  • ERM (Early Recognition Method) er en systematisk behandlingsmetode utviklet av den nederlandske sykepleieren Frans Fluttert.
  • Metoden bygger på tenkningen om at det er mulig å stoppe uheldige mentale prosesser ved å komme dem i forkjøpet og få endret atferd før den utvikler seg til et voldelig utbrudd.
  • I praksis starter man ved å kartlegge forvarsler, tidlige tegn på psykisk ubalanse. Når disse opptrer, trappes behandlingen opp gjennom samtaleterapi og andre tiltak.
  • Målet er å kunne redusere bruken av tvangsinngrep av ulik karakter.
  • Metoden passer ikke for pasienter som er svært psykotiske og de som anses å ha en mer rendyrket psykopatisk personlighet.
Jeg er ikke så aggresiv nå, er mye roligere.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse