fbpx - Selger ikke 2/3-delen Hopp til hovedinnhold
Pensjon:

- Selger ikke 2/3-delen

– Vi vil slåss for at ansatte skal ha pensjon som tilsvarer minst 2/3 av sluttlønn fra 65 år. Arbeidstakerne trenger trygghet i forhold til egen økonomi som pensjonister, sier Unio-leder Anders Folkestad.

Unio-lederen har sittet i det partssammensatte pensjonsutvalget og er tilfreds med at utvalget viser til  Stortingets pensjonsforlik sin garanti  om 2/3 av sluttlønn for dem  som har 30 års opptjening.

- Offentlig tjenestepensjon er en viktig del av våre medlemmers lønns- og arbeidsvilkår. Derfor krever Unios representantskap at denne verdien opprettholdes når de offentlige tjenestepensjonene  skal tilpasses ny pensjonsreform,  sier Anders Folkestad.

- Hvorfor er dette så viktig?

- Den gir arbeidstakerne trygghet og forutsigbarhet i forhold til egen økonomi inn i pensjonisttilværelsen.  Derfor krever vi at denne ordningen videreføres, sier Folkestad.

Få idealpensjonister

I forslag til ny pensjonsreform skal  all inntekt fra første krone telle  med, og alle år telle likt. På denne  måten vil du tjene opp din egen individuelle  pensjonsbeholdning. Det  er størrelsen på denne beholdningen,  sammen med alderen når du  går av, som bestemmer hva du får i  pensjon fra den nye folketrygden. 

- Hvorfor er dette så vanskelig  å godta? 

- Fordi ordningen straffer dem  som tar utdanning. Utdanning blir  nemlig ikke regnet inn i den enkeltes  pensjonsbeholdning. Videre  vil kvinner tape i forhold til menn  fordi kvinner har en mer uregelmessig  yrkeskarriere. Dette er en  ordning som belønner dem som  har høy lønn, jobber fulltid og står  lenge i yrkeslivet. Det kan vi ikke  akseptere, sier Folkestad. 

Idealpensjonisten med over 40  års opptjening er ikke normalen i  offentlig sektor. 

- Når gjennomsnittlig alder ved  yrkesstart er nærmere 28 år blant  offentlig ansatte, kan de se langt  etter 40 års opptjening, mener  Folkestad. 

Må gi og ta  

- Er det mulig å forene kravet om  fortsatt bruttogaranti på 2/3 av  sluttlønn, og at det skal lønne seg  å jobbe lenger? 

- Det er ikke mulig å ivareta  begge prinsippene fullt ut. Her  blir det snakk om å gi og ta under  forhandlingene. Men en pensjonsordning  som garanterer et visst  nivå på pensjonen livet ut firer vi  ikke på, sier Folkestad, som ikke  er mot at arbeidstakere som jobber  lengre skal tjene på det. 

Unio-lederen ser på regjeringen  som den reelle motpart under de  kommende forhandlingene. 

- Fra regjeringshold blir det  stadig understreket hvor viktig det  er å få ungdom til å ta jobb i offentlig  sektor. Å svekke pensjonsordningen  i samme sektor er, for  å si det på godt norsk, et dritdårlig  rekrutteringsforslag, mener  Folkestad. 

Regjeringsjoker  

- Kommer dere i mål uten konflikt?  - Regjeringen sitter med jokeren,  og jeg håper og tror de spiller  den rett. Men da må regjeringen  slutte med å bare tenke innsparinger  i forbindelse med den nye  pensjonsreformen. Skulle det skje  at partene ikke blir enige om en  akseptabel løsning, er det et skudd  for baugen i forhold til framtidig  rekruttering til offentlig sektor.  Det er et stort ansvar å ta for regjeringen,  sier Anders Folkestad. 

Når gjennomsnittlig alder ved yrkesstart er nærmere 28 år, kan de se langt etter 40 års opptjening

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse