fbpx Kommunene dårligst forberedt Hopp til hovedinnhold
Tema: Pandemi

Kommunene dårligst forberedt

Norge er bare halvveis i sin pandemiberedskap, og på lokalnivå får vi stryk fra europeisk kontrollorgan.

Hvem er garantert medisinsk behandling og hvordan skal kommunehelsetjenesten takle det økte trykket som vil oppstå ved en pandemi? Det er foreløpig helt i det blå.

Norge fikk i oktober 2007 besøk fra European Centre for Disease Control (ECDC) som skulle sjekke hvordan det sto til med den norske pandemiberedskapen. Rapporten konkluderer med at selv om Norge er på god vei siden forrige kontroll i 2001, er vi bare kommet halvveis. På forhånd hadde norske myndigheter bedt ECDC se spesielt godt på samarbeidet mellom sektorer, lokal beredskap og kommunikasjon. I dommen går det fram at det særlig er på det lokale nivå at planene mangler. Helsesøstre sentral rolle

- Vi fikk ingen kommentar på den medisinske beredskapen. Hovedutfordringen er å styrke samarbeidet på tvers av sektorer. Det er lite planlagt i sektorer som samferdsel, utdanning, politi- og brannvesen. Derfor vil vi ha et dagseminar den 19. februar med disse sektorene, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen som også er leder i pandemikomiteen. Leder i Landsgruppen av helsesøstre i Norsk Sykepleierforbund, Astrid Grydeland Ersvik, tenker at helsesøstre vil ha en helt sentral rolle på lokalnivå ved en eventuell pandemi.

- Det er her slaget vil stå fordi det er her folk er, så vi må trå til med blant annet massevaksinasjon og forebygging. Foreløpig har vi konsentrert oss mest om å få ut informasjon om hvor viktig det er at helsepersonell vaksinerer seg, slik at vi ikke blir syke i en kritisk situasjon, sier hun. - Hva vet helsesøstre rundt omkring i landet om hva deres ansvarsområde vil være ved en pandemi? - Det er veldig variabelt. En del kommuner har lite planer mens enkelte har gode og detaljerte smittevernsplaner som helsesøstrene har vært med å utarbeide. Der er helsesøstrenes rolle helt klart definert. 

Hovedutfordringen er å styrke samarbeidet på tvers av sektorer

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse