fbpx Kuttet sykefraværet dramatisk Hopp til hovedinnhold

Kuttet sykefraværet dramatisk

En ny vaskemetode halverte sykefraværet på halvannet år.

Sykehuset Buskerud HF satte seg som mål at sykefraværet skulle reduseres med 2-3 prosent per år da de i perioden fra 2002 til 2005 inngikk i RUSS-prosjektet (Redusert Utstøting og Sykefravær i Sykehus). Prosjektet var et pilotprosjekt som skulle bidra til å utvikle en arbeidsmetode for å skape et robust arbeidsmiljø med fokus på nærvær, og dermed redusere sykefravær og utstøting. 

Moro med mikro
Utgangspunktet for prosjektet var å ta tak i de utfordringene som var viktigst for de ansatte å gjøre noe med, for så å møte de individuelle problemene med kollektive tiltak på avdelingsnivå. 

Sykehuset gikk inn for å skaffe moderne renholdsutstyr, og den tradisjonelle gulvvasken med bøtte og såpe ble snart en saga blott. Under mottoet «moro med mikro» gikk sykehuset over til fullt mikrobasert renhold. 

- Det krevde samarbeid med blant annet hygienesykepleier og arbeidsmiljøseksjonen. Vi samarbeidet også med Lilleborg om levering av utstyr og alle renholderne fikk omfattende opplæring og oppfølging av Lilleborg. I løpet av halvannet år var sykefraværet redusert med 50 prosent, renholdet ble gjort raskere og kvaliteten var økt betraktelig, forteller Hege Thorset til NAV Buskerud. 

Forebygger smitte
Hun er Seksjonssjef for Forsyning ved Sykehuset Buskerud HF, og satt i prosjektgruppen for RUSS. Ifølge Thorset har renholdet med mikrofiber en dobbel funksjon. I tillegg til at vaskekvaliteten blir bedre, letter den jobben ergonomisk for de ansatte. Gulvene blir rengjort ved hjelp av tørre eller så vidt fuktede mikrofibermopper. 

Hygienesykepleier Bente Rognlien sier til Sykepleien at hun har vært med på å støtte prosjektet faglig. 

- Denne metoden er ypperlig for å samle støv, og tørre gulv er blant annet med på å hindre smitte av stafylokokker, sier hun.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse