fbpx Nekter å gi dødssyk pasient full erstatning Hopp til hovedinnhold

Nekter å gi dødssyk pasient full erstatning

Først ble Tommy Berg utsatt for en legetabbe. Nå vil Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) ta fra ham store deler av ménerstatningen fordi han har kort tid igjen å leve.

NPE kalkulerer med at den kreftsyke mannen dør snart, og bruker en sjelden unntakshjemmel i skadeerstatningslovens § 3-9.  Dermed blir erstatningen for legetabben krympet fra 881 089 kroner til en terminutbetaling på kroner 180 000, skriver VG. Vedtaket opprører den dødssyke mannen og hans kone.

 «Jeg synes det er uetisk og viser en unødvendig grådighet. Hvorfor får jeg ikke utbetalt hele summen når jeg har fått medhold i klagen?» spør tobarnsfar Tommy Berg i et brev til Norsk Pasientskadeerstatning (NPE).

- Et overgrep
Kreften ble oppdaget altfor sent, og har nå spredd seg til lunger, lymfer og hjerne. Berg bruker nå sin siste tid på å kjempe mot det han mener er et overgrep fra Staten. 

På grunn av betydelig og varig mén etter feilbehandling ble ménerstatningen beregnet til 881 089 kroner. Et totalbeløp han skulle ha fått som en engangsutbetaling. Men saksbehandlerne bruker nå et smutthull i loven:

-  I samme lov står det at det ved særlige grunner kan fastsettes erstatning i terminbeløp. Særlige grunner er i dette tilfellet nettopp den sterkt forkortede levetide. Der mener vi at vi har medisinen og jussen på vår side, sier avdelingsdirektør Anne Mette Gulaker ved NPE til VG.

- Uriktig avgjørelse
Jusprofessor Carl August Fleischer er uenig.

- Dette er etter min mening helt feil. Meningen med paragrafen er måten utbetalingen skal skje på, ikke å redusere den totale erstatningen. Hans dårlige muligheter til å overleve i fremtiden, gir ham enda sterkere grunn til å få hele erstatningen her og nå, sier Fleischer.

Ekteparets advokat, Jan Inge Thesen i Advokatfirmaet Robertsen mener at saken også er prinsipielt viktig.

- NPE påberoper forkortet levetid for å ikke gi ham hele erstatningen, for skade det offentlige selv har påført. Det er støtende. Attpåtil bruker de feil juss. Hvis vedtaket blir stående, kan det få konsekvenser for andre i lignende situasjon. Vi håper Pasientskadenemnda vil se nøye på saken, sier Thesen til VG.

Sjelden praksis
NPE viser til to saker:

I 1989 ble ménerstatning utbetalt terminvis fordi at pasienten hadde hjerneskade, og retten anså at personen ikke kunne nyttegjøre seg av pengene.

I 2003 fattet Pasientskadenemnda vedtak om terminvis erstatning til de etterlatte i en sak hvor et barn hadde gått bort. Barn sorterer under egne erstatningsbestemmelser, i skadeerstatningslovens 3-2 a. 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse