fbpx Likestilling - Langt igjen Hopp til hovedinnhold

Likestilling - Langt igjen

* Færre menn søker sykepleierutdanning
* Lønnsgapet mellom kvinner og menn øker.
* Far er mindre hjemme enn vi tror. 
* Andel kvinnelige ledere går ned.
* Klar sammenheng mellom synlig minoritetsbakgrunn og diskriminering. 
Det kommer frem i Likestillings- og diskrimineringsombudets årlige samfunnsregnskap SaLDO 2008.

Klokken 11 i dag presenterte Likestillings- og diskrimineringsombudet, Beate Gangås, ombudets årlige samfunnsregnskap; SaLDO 2008. Rapporten lister opp en rekke punkter som viser at Norge har langt igjen før full likestilling er innført.

  Færre menn vil bli sykepleiere

I følge SaLDO- rapporten har tallet på mannlige søkere til sykepleierutdanningen gått ned fra 15 prosent i 2006, til 12 prosent i 2008.

  Lønnsforskjellene øker


Selv om kvinner tar høy utdanning i større grad enn menn, øker lønnsforskjellen med utdanning – kvinner får dermed mindre økonomisk uttelling for å ta utdanning.

Lønnsforskjellene mellom kvinner og menn økte fra 4 986 kroner til 5 426 kroner i måneden fra 2006 til 2007. I tillegg er ni av ti minstepensjonister er kvinner.

Kvinner og makt  

Også når det gjelder kvinnelige topp- og mellomledere er det nedgang. Andelen gikk ned fra 33 til 31 prosentpoeng i fjor. Blant toppledere sank kvinneandelen fra 21 til 17 prosent.

I de styrende organer ser det slik ut: regjeringen har 47 prosent kvinner. Stortinget har 34 prosent kvinner. Kommunestyrene har 38 prosent kvinner. Norge har 23 prosent kvinnelige ordførere.


Her er noen av ombudets løsninger på ufordringene

*Far må få selvstendig opptjeningsrett til fedrekvote og foreldrepermisjon.

*40 prosent-kravet i styrer må utvides til å omfatte alle selskaper hvor det offentlige har en eierandel.

*Retten til heltidsarbeid må lovfestes.

*Regjeringen må gjennomføre alle forslagene fra Likelønnskommisjonen.

*Partiene må sette måltall for kjønnsbalanse, alder og etnisk bakgrunn på valglistene. I tillegg må de ta ansvar for å sikre representativitet med hensyn til funksjonsevne og seksuell orientering.

Du kan lese hele SaLDO-rapporten her

Ombudene må gå etter seks år

Tidligere denne uken sendte Barne- og likestillingsdepartementet ut forslag til endring i diskrimineringsombudsloven. Der foreslår departementet at barneombudet, forbrukerombudet og likestillings- og diskrimineringsombudet ikke skal kunne gjenoppnevnes.

Det betyr at åremålsperioden blir seks år, og at de som sitter som ombud ikke kan oppnevnes på nytt når de seks årene er gått.

– Dette forslaget bidrar til at ombudenes faktiske uavhengighet styrkes ytterligere, sier barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) i en kommentar til høringsnotatet.

(foto Anniken Huitfelt: Yann Anker) (foto Beate Gangås: Bente Bjercke)

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse