fbpx Legemiddelverket: – Pasienter bør få rapportere om bivirkninger Hopp til hovedinnhold

Legemiddelverket: – Pasienter bør få rapportere om bivirkninger

Nå får den svenske allmennheten mulighet til å rapportere bivirkninger av medisinene sine direkte på nett. Legemiddelverket i Norge ønsker en tilsvarende ordning.

I fire måneder har svenskene fått anledning  til å gi direkte tilbakemelding til Läkemedelsverket om bivirkninger. Siden starten i 

juni, har det fått inn rundt 300 rapporter. De svenske tilbakemeldingene kommet på tross av at det foreløpig ikke er blitt drevet særlig reklame for nettstedet.

– Rapporteringsordningen fra forbrukere og pasienter kommer til å bli lansert mer energisk utover høsten, lover Bengt Lindeskog i enheten for läkemedelssäkerhet i Läkemedelsvärket.

– Ikke nå 

I Norge er det kun helsepersonell som kan rapportere bivirkninger gjennom RELIS og Legemiddelverket. Om sykepleiere melder fra, ønsker Legemiddelverket at en lege sender inn en bekreftelse av tilfellet.
Det er bare leger og tannleger som per i dag har meldingsplikt for bivirkninger.

Bekymret


De siste to årene har det vært en fallende meldefrekvens i alle helseregioner. Dette bekymrer både RELIS og Legemiddelverket.

– Dette kan være et tegn på minkende fokus på bivirkninger og bivirkningsrapportering blant helsepersonell, en trend det er ønskelig å snu, skriver Legemiddelverket i sin årsrapport.

Ikke avgjort


Selv om det er ønskelig å få mer oversikt over legemiddelbivirkninger pasientene plages med, er det langt frem før pasientrapportering kan bli realisert – om det i det hele tatt blir noe av. Både Bivirkningsnemda og Legemiddelverket har i en utredning gått inn for pasientrapportering.

Helse- og omsorgsdepartementet sitter fremdeles på gjerdet. Anbefalingen fra Legemiddelverket ble levert i september 2007, og departementet bekrefter at det fremdeles ikke har besluttet noe i denne saken.

Viktig ved pandemi

Legemiddelverket understreker at det ved en influensapandemi vil være viktig å få tilbakemeldinger fra pasientene om bivirkninger eller manglende effekt av pandemivaksiner.

– Det vil være en fordel om man allerede har etablert et system for pasientrapportering før en eventuell pandemi, heter det i tilrådningen til departementet.

Sier ikke fra


Helsepersonell har lav rapporteringsfrekvens av bivirkninger på legemidler for hiv, ADHD og røykeavvenning, samt p-piller, psykofarmaka og vaksiner. Legemiddelverket tror at flere bivirkninger vil fanges opp dersom pasienter som selv bruker disse legemidlene får en mulighet til å si ifra.

– Kroppspleie bør med


Legemiddelverket ser på sikt for seg en ordning hvor pasienter også skal kunne melde fra om bivirkninger på legemiddelnære kroppspleieprodukter, som for eksempel kosmetikk. Her foreslår det at Legemiddelverket går sammen med Mattilsynet, Forurensningstilsynet og Forbrukerrådet om en felles meldeportal.


 

Blogger om bivirkninger:

I mangel på rapporteringssystemer om bivirkninger av legemidler, lager pasienter blogger på nettet.

Her utveksler de erfaringer, særlig for legemidler som er kjøpt på nettet, som slankemidler og potensfremmende midler.

I følgeLegemiddelverket diskuteres også bivirkninger av legemidler som Fontex, Zyban og Roaccutan.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse