fbpx Demens for tenåringer Hopp til hovedinnhold

Demens for tenåringer

I Oslo ble alzheimerdagen brukt til å lære morgendagens helsefagarbeidere om demens. Seks klasser ble undervist og møtte en rekke organisasjoner tilknyttet demensomsorgen.

– Her ser dere en som har problemer, sier lege Tor Atle Rosness. 

Sms-tastingen på bakerste rad opphører. Tyggegummiboblene står et sekund stille i luften før en liten fnising farer gjennom salen. 

Powerpoint-presentasjonen viser tegningen til en mulig demenspasient: En sirkel med klossete tall ved siden av. Ingen visere. Oppgaven var å tegne en klokke som var ti over halv fire. En enkel test på om vedkommende kan ha kognitiv svikt.

Musikk og sansehager

Den internasjonale alzheimerdagen var søndag den 21. september. I Oslo ble dagen markert på mandagen, slik at 120 elever i videregående skole fikk med seg et skreddersydd program om demens. I to og en halv time var de gjennom en rask introduksjon om hva demens er (ved lege og stipendiat Tor Atle Rosness), om bruk av individualisert musikk (ved lederen av GERIA, Solfrid Rosenvold Lyngroth), om bruk av sansehager (ved Anne Moseby, ergoterapeut ved Manglerudhjemmet) og om erindring (ved Bengt-Ole Nordstrøm fra Pårørendeskolen). Til slutt gikk de rundt i grupper og fikk møte en rekke organisasjoner som jobber innen demensomsorgen. 

I tillegg fikk klassene oppgaver de kunne arbeide med både før og etter selve dagen, inkludert mulighet for å vinne en pris for beste stiloppgave. 

Også for sykepleierstudenter?


Den årlige "Demens i Oslo"-dagen er et samarbeidsprosjekt mellom ulike organisasjoner innen demensomsorgen i Oslo. I år inneholdt den også et kveldsprogram for demensrammede, pårørende, helsepersonell, frivillige og andre interesserte.
Opplegget for skoleelevene er utarbeidet av Helga Strømme fra Oslo fylkesforening av Norsk Pensjonistforbund, Anita Ellefsen fra Pårørendeskolen og Tove Embretsen fra Sykehjemsetaten. 

– Vi ønsker å bruke alzheimerdagen på en åpen måte. Håpet er at elevene ser muligheter for et spennende yrke. Det er ikke noe faglig enkelt program, derfor vil dette også kunne egne seg for studenter ved helsefaglige høgskoleutdanninger, sier geriatrisk sykepleier Anita Ellefsen, leder for Pårørendeskolen i Oslo. 

Nå skal dagen evalueres i samarbeid med lærerne. Når det er gjort, vil arrangørene ta stilling til om programmet neste år også skal tilbys høgskolestudenter, og om det i så fall skal være egne opplegg for høgskolene, eller felles med videregående.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse