fbpx Sommerkrise i reprise Hopp til hovedinnhold

Sommerkrise i reprise

En ringerunde i juni avdekket over 6000 huller i vaktlistene på fem av landets store sykehus i sommerferien. Her kan du lese hvordan det gikk.

Ullevål/Oslo, juni 2008: Lyden fra helikopterdekket på Ullevål universitetssykehus sitt parkeringshus høres godt nede ved hovedinngangen. Nysgjerrige blikk løftes mot himmelen. Noen minutter senere kommer en ambulanse for full musikk og blinkende blålys gjennom porten. 

Hva er det som skjer? Bilulykke? Drukning? Hjertestans? Er det folk på vakt?

Krysser fingrene
Det er sommer, og fellesferien har så vidt begynt. Det som er en nytelsestid for folk flest, betyr stress og kaos for sykepleiere på jobb. Vikarer, overtid og mangel på kvalifisert personell gjør dem som er til stede nervøse for at noe skal gå alvorlig galt. De er ikke godt nok rustet til å håndtere for mange ulykker og akutte situasjoner og krysser fingrene for at hver vakt skal bli en rolig en.
2000 hull 

NSFs foretakstillitsvalgt ved Ullevål, Arnhild Hage, er redd denne sommeren kan bli like ille som fjorårets. Selv om arbeidsgiver allerede i fjor høst begynte å prate om forberedelsen av årets ferieavvikling. 

– Vi hadde selvfølgelig håpet at årets ferie skulle gå greit. Men det ser ikke slik ut nå. Totalt regner vi med at 2 000 vakter står tomme. Det er spesialavdelingen som sliter mest. På intensiv er det per i dag 400 ledige vakter, sier Hage. 

Selv om arbeidsgiver har tilbudt spesialsykepleiere ekstra overtidsbetaling, er det fremdeles mange hull i turnus.
Tillitsvalgte og arbeidsgiver er heller ikke enige om tolkningen av overtidsbestemmelsene, men de skal ha et nytt møte de nærmeste dagene.

Høsten kommer
August 2008:Det er noen uker siden Sykepleien snakket med Hage. Det er blitt august og sommeren er på hell. 

– Hvordan gikk det på Ullevål? 

Uenigheten om tolkningen av overtidsbestemmelsene sendte NSF til Arbeidstilsynet for vurdering. 

– Der fikk vi medhold. Vi kommer til å jobbe videre med den saken opp mot Spekter, ettersom det er de som har sådd tvil om tolkningen. Arbeidstilsynet slo fast at planlagt overtid for å dekke huller i turnus er ulovlig, sier Hage. 

Det er ved spesialavdelingene det har vært mest hektisk. 

– Jeg har ikke fått konkrete meldinger om hvor mye overtid enkelte har jobbet, men vet det er mye. De verste tilfellene pleier vi å høre om sist. Det vil si vi må vente enda noen uker, sier hun.

Lyspunkter
– Så langt er tilbakemeldingene jeg har fra andre avdelinger ved sykehuset at ferieavviklingen har gått bedre i år enn i fjor. I tillegg jobber ledelsen sammen med oss systematisk for å bli enda bedre. Klarer vi å løse "intensivfloken", vil sommeren til neste år gå enda bedre, sier Haga. 

Hun tør likevel ikke si seg helt fornøyd. 

– Det er enda noen uker til vi har full oversikt over hvordan sommeren har forløpt. Jeg får vente til da, sier hun.

Tromsø
Universitetssykehuset i Tromsø, juni: I Tromsø har hovedtillitsvalgt Mai-Britt Martinsen sendt brev til Arbeidstilsynet. Hun ser ikke hvordan sommeren skal gå smertefritt slik det ser ut i det ferieavviklingen begynner. 

– Av de 43 sengepostene hvor det jobber NSF- medlemmer, har 30 poster godkjent turnus. 10 sengeposter har ikke godkjent turnus, og tre sengeposter har HTV ikke oversikt over ennå, sier hun.
Men selv om flertallet av postene har godkjent turnus, er det tatt forbehold om: 

• at oppsatte vikarer faktisk kommer.
• innleie av vikarer til å dekke hull i turnus slik at ansatte ikke blir satt opp på planlagt overtid, samt at det gjennomføres evaluering av sommerferiedrift til høsten 2008 hvor eventuelle brudd på AML beskrives, det blir sett på vikarinnleie og ansattes erfaringer av drift, faglig forsvarlighet og arbeidsmiljø.

August: Kalenderen viser 18. august, og det er Martinsens første dag på jobb etter ferien. Hun har ikke oversikt over hvordan det har gått i sommer, men er nedtrykt på grunn av svarbrevet fra Arbeidstilsynet. 

– De ga oss ikke medhold. Vi må nok ta en ny runde med det lokale Arbeidstilsynet. Det er mulig de endrer syn når vi eksemplene på sykepleiere som har gått mange ekstravakter kommer senere i høst, sier Martinsen. 

– I tillegg kommenterer flere tillitsvalgte at vikarer er satt opp på vakter lengre enn lovlig i turnus. Det er gitt ingen eller lite opplæring i forbindelse med sammenslåtte avdelinger.

Trondheim
St. Olavs hospital, juni: Når ferien begynner står sykehuset med over 1 000 ledige vakter. Også her er det mest press på spesialavdelinger, spesielt intensiv med 2-300 ledige vakter. 

August: Hovedtillitsvalgt Knut Jørgen H. Rotabakk var ikke spesielt optimistisk før ferien, men her ser det ut til å ha gått bedre enn fryktet. 

- Jeg må ta noen forbehold for jeg har ikke hatt samling med alle tillitsvalgte. Ryktene sier imidlertid at på de avdelingene vi var mest redd for kaos, har det gått bra. Vi har vært heldige med pasientmassen, sier Knut Jørgen H. Rotabakk.
Selv om det har vært noen uheldige episoder ved sykehuset i sommer, har ingen av NSFs medlemmer vært involvert. 

– Vi er glad sykepleierne har hatt det greit på jobb i sommer. Selv om det kanskje skyldes litt flaks, sier han.

Stavanger
Stavanger universitetssjukehus, juni: Det siste hovedtillitsvalgt Jone Thu gjorde før han dro på ferie, var å sende bekymringsmelding til Arbeidstilsynet. Da hadde han fått innrapportert 1 100 manglende sykepleiervakter. 

– Vi vet at det er underrapportering. Flere store avdelinger hvor det erfaringsvis mangler vakter, har ikke rapportert, sier han.
August: Noen uker har gått og han puster lettet ut, selv om han ikke har full oversikt. 

– Alle rapporter og avdelinger jeg har innom, tyder på at sommeren har gått bedre enn fryktet. Mange sier den har gått bedre enn i fjor, sier Thu. 

Årsaken tror han skyldes organiseringen av det nye akuttmottaket, utsetting av elektiv virksomhet og fint vær. 

– Jeg har fått meldinger om sykepleiere som har jobbet doble vakter, men ikke triple. Hvis det er tilfellet er det en forbedring fra i fjor, sier han.

Bergen
Helse Bergen Haukeland, juni:Helse Bergen manglet 3 000 vakter i slutten av mai. I midten av juni ble det inngått avtale om utvidet arbeidstid for de fleste somatiske akutt- og spesialavdelingene. 

– Det førte til at Helse Bergen fikk dekket rundt 1000 vakter på lovlig vis. De ledige vaktene ved resterende sengeposter mente arbeidsgiver de skulle klare å ordne fram til feriestart, forteller Tarberg. 

August: Etter feriestart gjorde NSF en ny opptelling av ledige vakter ved de postene som ikke hadde særavtale om utvidet arbeidstid. 

– Det var vanskelig å få inn tall, men i uke 27 hadde vi fått tilbakemeldinger som viste at vi hadde om lag 1000 ledige vakter i resten av ferien. Vi mangler tilbakemeldinger frå de fleste postene i psykiatrisk divisjon, så dette tallet er ganske sikkert for lavt, sier hun. 

4. juli sendte NSF brev til arbeidstilsynet med varsel om at sommerturnuser var i strid med arbeidsmiljøloven. 

– Jeg har bedt tillitsvalgte om å dokumentere bruk av overtid/merarbeid, samt brudd på hviletid og samlet arbeidstid, i ferieperioden. Jeg har ikke oversikt enda og har ikke fått inn avviksmeldinger fra folk ute. Årsaken er at sommeren ikke er over og folk har hektiske dager. Vi vet at vikarene ikke overholder arbeidstidsbestemmelsene, men jobber doble vakter, sier Tarberg. 

– Hvorfor har det ikke kommet inn avviksmeldinger på det? 

– Fordi det ikke oppleves som noe spesielt. Sykepleierne tenker ikke på doble og triple vakter om sommeren som avvik. At vikarer jobber altfor mye er "normalt". Det er slik sommeren gjennomføres, sier hun. 

Følelsen Tarberg har så langt, er at det er like ille i år som i fjor, men det gjenstår å se til alle er tilbake fra ferie og hun kan settes seg ned med de tillitsvalgte og oppsummere, sier hun.

Har du erfaringer du vil dele? Skriv i kommentarfeltet til høyre


























































































0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse