fbpx Aksjefall etter Ullevålstudie Hopp til hovedinnhold

Aksjefall etter Ullevålstudie

Resultatene av en studie på hjerteklaffpasienter skapte uro i finansmarkedet på Wall Street.

SEAS-studien startet i 2001 etter initiativ fra professor Terje Pedersen på Ullevål universitetssykehus. 172 andre sykehus og spesialsentra i Nord-Europa deltok i studien. 

Målet var å teste om kolesterolsenkende medikamenter ville påvirke hjertesykdommen trang hjerteklaff (aortastenose). Men det gjorde de ikke, ifølge Ullevål universitetssykehus . Da resultatene ble offentliggjort raste aksjekursene til to internasjonale medisinalselskaper

Omfattende
Nesten 1900 pasienter som befant i et tidlig stadium av hjertesykdommen.var med i testingen. En gruppe fikk kombinasjonen av Simvastatin og Ezetrol, den andre gruppen fikk lignende tabletter uten virkestoffer. 

Hadde legemidlene hatt positiv effekt  kunne pasienter ha sluppet kirurgiske inngrep ved innsetting av ny hjerteklaff.  Men det ble ikke påvist noen effekt på hjerteklaffen. I tillegg fikk flere av pasientene i gruppen som hadde fått legemidlene kreft.  Men det ble ikke påvist noen sammenheng mellom medikamentbruken og utviklingen av kreft.
 
Færre hjerteinfarkt
- Medisinene hadde riktignok positiv virkning ved at færre pasienter fikk hjerteinfarkt og angina. Vi reduserte også antallet med behov for bypasskirurgi, der vi setter inn nye blodårer i hjertet. Disse resultatene var kjent fra tidligere studier, sier professor Terje Pedersen.til Ulleval.no 

Falt stygt
Da resultatene av SEAS ble offentliggjort falt aksjekursen på legemiddelselskapet Schering-Plough med 11,8 prosent. Merck falt med 6,6 prosent.
Det ble ikke påvist noen sammenheng mellom medikamentbruken og utviklingen av kreft

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse