fbpx Yrkesskade: Skuffet over ny sykdomsliste Hopp til hovedinnhold

Yrkesskade: Skuffet over ny sykdomsliste

Sykepleierforbundet kommer til å legge press på regjeringen for å få forslaget til ny sykdomsliste mer rettferdig.

Et ekspertutvalg ledet av Helge Kjuus, leverte i dag sitt forslag til ny sykdomsliste til Arbeids- og inkluderingsdepartementet:
De foreslår at tre nye sykdommer skal gi yrkesskadeerstatning:

*Muskel- og skjelettsykdommer i kne, skuldre, arm og håndledd.
*Psykiske lidelser i form av posttraumatisk stresslidelse
*Skader på foster.

Fakta:
Regjeringen satte i november 2007 ned et medisinsk ekspertutvalg for å utrede og foreslå eventuelle endringer i hvilke sykdommer som kan likestilles med yrkesskade.


Ikke vitenskaplig nok

– Vi har også vurdert en rekke andre sykdommer, men det vitenskapelige grunnlaget for å inkludere dem, er ikke godt nok nå, sier Helge Kjuus.
Det foreslås også et ”sikkerhetsnett” som innebærer at sykdommer som ikke står på lista på visse vilkår kan godkjennes som yrkessykdom.

Ikke godt nok

Sykepleierforbundets leder, Lisbeth Normann, er skuffet.
- Dette er første gang på 50 år at denne listen blir revidert. At utvalget ikke tar med belastningslidelser i nakke, rygg og skuldre er skuffende. Nok en gang gjør de nye punktene at sykdomslista treffer flere menn enn kvinner. Den er fremdeles kjønnsdiskriminerende, sier hun.

Press

Normann er også opptatt av fakta.
- Vi vet at 1 av 5 kvinner har smerter i nakke, rygg, skuldre. Mange blir sykemeldt, men får ikke yrkesskadeerstatning. I dag er ni av ti som får yrkesskadeerstaning, menn. Vi kommer til å legge press på regjeringen. De kan heller ikke leve med en liste som strider mot likestillingsprinsipper, sier hun.

Høsten

Utvalgets innstilling vil bli sendt på høring høsten 2008, sammen med forslag om ny organisering på yrkesskadeområdet. Lovforslaget om ny arbeidsskadeordning skal regjeringen etter planen legge fram våren 2009.

Forslaget i sin helshet finner du på Arbeids- og inkluderingsdepartementets sider.  

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse