fbpx Ny runde om lokalsykehusene Hopp til hovedinnhold

Ny runde om lokalsykehusene

- Økt sentralisering av flere sykehustilbud, blant annet tykktarmkreft. Det er et av oppdragene til de regionale foretaksstyrene i 2008. Det vil nok ikke skje uten slag. Men dette og andre slag er jeg beredt til å ta, sier helseministeren.
Trykksverten har knapt tørket på den siste rapporten om lokalsykehusenes framtid, før helseminister Sylvia Brustad på Norsk sykehus- og helsetjenesteforenings (NSH) lederkonferanse i Oslo nok en gang signaliserer at hun vil sette lokalsykehusenes funksjon på dagsorden. Og nok en gang vil statsråden bli minnet om Soria Moria-erklæringen hvor det slås fast at ingen lokalsykehus skal legges ned.

Sentralisere tilbud
- Når vi ønsker å sentralisere flere av sykehustilbudene er det for å bedre kvaliteten på tilbudene, sier Brustad. Hun understreker blant annet at kreftkirurgi skal skje ved sykehus som har tilfredsstillende pasientvolum og kompetanse.

Ifølge oppdragsdokumentet for 2008 til de regionale helseforetakene, som ble presentert siste uke i januar, er det allerede satt i gang utredning om AMK-sentraler og prehospitale tjenester. Dette vil departementet om kort tid komme tilbake til i et eget brev til foretaksstyrene.

Desentralisere tilbud
- Men det er også behov for å desentralisere enkelte tilbud, som for eksempel dialyse. Tilbudet kan bli gitt ved Distriktsmedisinske sentra, på sykestuer eller i form av ambulerende poliklinikker.
Gulroten statsråden holder opp for å få dette på plass er å gjøre denne type tilbud ”lønnsomt” for helseforetakene.

Hovedstaden først ut
Helse Sør-Øst er første regionale helseforetaket som vil se nærmere på behovet for større sykehusområder. Det vil skje allerede på styremøte i april.

- Her vil styret se på muligheter for å sentralisere forskjellige spesialiserte tjenester i hovedstadsområdet, på bakgrunn av befolkningsgrunnlaget for de ulike fagområdene, ifølge viseadministrerende direktør Mari Trommald i Helse Sør-Øst. Hun nevner blant annet at det i dag er for mange kirurgiske senger i Helse Sør-Øst.

Trommald opplyser videre at det er satt ned en arbeidsgruppe som skal se nærmere på om det er tilstrekkelig med kun ett universitetssykehus i hovedstadsområdet.

- Videre er det viktig å sikre at sykehusene utenfor hovedstadsområdet som ikke kan sentraliseres også blir sikret et stort nok pasientgrunnlag, mener Mari Trommald.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse