fbpx - SAK bør selv gjenoppta saker Hopp til hovedinnhold

- SAK bør selv gjenoppta saker

Bilde av Madeleine Movinckel president i ANSA

President i ANSA, Madeleine Mowinckel, mener det ikke burde være nødvendig for Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAK) å be personer som har fått avslag om autorisasjon på feilaktig grunnlag om å søke på nytt.

- Jeg er veldig glad for at SAK endelig følger rådene fra  ANSA  (Association of Norwegian Students Abroad)  og har bestemt seg for å innføre bruken av ECTS og studiepoeng. Jeg skulle imidlertid ønske SAK var enda tydeligere, sier president i ANSA, Madeleine Mowinckel.

Bort med timetelling

SAK bør primært benytte seg av studiepoeng for å måle jevngodhet, mener Mowinckel.

- Det er et standardisert rammeverk og det beste for å måle omfanget av læringsutbytte. Timetelling er noe SAK kun bør ty til dersom en god vurdering basert på studiepoeng er umulig. Om de ser seg nødt til å benytte timetellingen må de lære seg å sammenlikne total studiebelastning med total studiebelastning og undervisningstimer med undervisningstimer, sier Mowinckel.

- SAK bør selv gjenopprette saker

Mowinckel mener det ikke burde være nødvendig for SAK å be personer som har fått avslag på feilaktig grunnlag å søke på nytt.

- SAK bør på eget initiativ gjenoppta de søknadene det gjelder, sier hun.

Mowinckel mener likevel endringene er et viktig fremskritt fra SAK, men at de fortsatt har en vei å gå.

- ANSA ser frem til å følge med videre på utformingen av ny autorisasjonsordning for søkere med utdanning fra utenfor EØS, sier hun.

Har det bra i Sverige

Ingvild Elsbak orket ikke mer “krangling” med SAK, og dro til Sverige for å bli jevngodhetsvurdert der. Nå er hun ute i praksis og kan i løpet av noen måneder se frem til svensk sykepleieautorisasjon.

- Jeg har det bra her i Sverige. Jeg har følt meg velkommen, og vet ikke om jeg vil tilbake til Norge, sier Elsbak.

I Sverige får hun dessuten betalt praksis.

- Det lønner seg rett og slett ikke å gå veien i Norge lenger. Jeg vil få fortere norsk autorisasjon via Sverige uansett, og jeg vil tjene penger på det, sier Elsbak.

Mistet troen på systemet

Også hun synes regelendringen SAK nå har gjort er positiv, men langt ifra bra nok.

- Det er jo dette vi har bedt dem om å gjøre i årevis. Da har de sagt at å regne om til ECTS er umulig. Over natten har de nå likevel gjort det. Hvor lenge er det til SAK igjen endrer sine måter å regne på? undrer hun.

Elsbak har mistet all tro på SAK- systemet.

- SAK har ikke innrømmet noen feil. Hvis jeg skal ha norsk autorisasjon må jeg søke på nytt og betale gebyr på 1 600 kroner. SAK burde behandle alle søknader på nytt uoppfordret, sier hun.

Må innrømme feil

Elsbak ønsker nå fred og ro og vil ikke bruke mer tid på SAK i Norge.

- Er det aktuelt å be om erstatning?

- Det orker jeg ikke tenke på før SAK eventuelt kommer med en innrømmelse om at det de har gjort er feil, sier hun.

Ikke godt nok

Marita Seilskjær er en av flere sykepleiere som har tatt sykepleierutdanning i Australia og har kjempet for å få norsk autorisasjon siden 2011.

- Denne endringen er bra, men det er ikke godt nok. SAK må innrømme at de tok feil og beklage til alle som har blitt feilbehandlet. De må rett og slett legge seg langflate. De har ødelagt flere år av mange menneskers liv. Mange dyktige sykepleiere har mistet årevis med inntekt, pensjonspoeng og arbeidserfaring. Den psykiske belastninga vi har vært gjennom orker jeg ikke begynne å snakke om engang, sier Marita Seilskjær.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse